Проходження військової служби за місцем проживання: що робити, якщо відправили до іншої області

Читать на русском
Автор
64615
ЗСУ
ЗСУ

Певні категорії осіб можуть проходити службу лише за місцем прописки

У зв'язку із продовженням Радою загальної мобілізації багато українців самі добровільно пішли захищати країну.багато українців самі добровільно пішли захищати країну. Однак трапляються випадки, коли певні категорії осіб, які можуть проходити службу лише за місцем проживання, виявляються далеко від рідного дому.

Як розповів у коментарі "Телеграфу" голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів" Ростислав Кравець, попри те, що подібне положення прописано у 23-й статті закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", подібних речей часто не дотримуються.

Так, серед військовозобов’язаних є деякі категорії осіб, які можуть проходити службу лише за власним бажанням і лише за своїм місцем проживання. До них відносяться багатодітні батьки, а також батьки дітей з інвалідністю, або особи з інвалідністю.

Проте, каже Кравець, практика показує, що цього не дотримуються і людина, прописана, наприклад, у Львівській області може опинитися на Донбасі.

За словами юриста, у разі бажання ця людина може подати рапорт до командира частини, в якому вказати, що зобов’язана проходити службу лише у своїй рідній області, після чого її мають перевести.

Більше відповідей на наболілі питання, пов’язані з мобілізацією, можна знайти у матеріалі "Телеграф": Бронь, роздача повісток та звільнення: 5 популярних питань щодо мобілізації та відповіді юриста на них.