"Надія на чесні суди є": Вищу раду правосуддя поповнили ще два члени, один з них - учасник Євромайдану

Читать на русском
Автор
5534
До складу ВРП увійшли Роман Маселко та Микола Мороз
До складу ВРП увійшли Роман Маселко та Микола Мороз. Фото telegraf.com.ua

Обидва кандидати отримали найбільшу підтримку з боку нардепів Верховної Ради

У понеділок, 15 серпня, Вища рада правосуддя поповнилася двома новими кандидатами — до органу пройшли Роман Маселко та Микола Мороз. Після цих призначень дехто з громадських діячів заявив, що з'явилася надія на чесні суди в Україні.

Як повідомив у Telegram нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк, свої голоси за Маселка віддали 203 народних обранці, а за Мороза проголосував 291 депутат Верховної Ради. Ще два кандидати — Олена Заічко та В'ячеслав Талько — які отримали 137 та 79 голосів відповідно, не пройшли у ВРП. А у фінальному голосуванні за двох кандидатів віддали голоси 258 членів парламенту.

Коротка довідка про кандидатів, які йшли у ВРП

Вища рада правосуддя - Роман Маселко, Микола Мороз стали новими членами

На обрання членом ВРП Романа Маселка, який у часи Євромайдану безплатно захищав як адвокат близько двох десятків автомайданівців, відреагували у Центрі протидії корупції. Там зазначили, що центр кілька років добивався судової реформи і призначення Маселка — проміжний результат.

"Призначення до ВРП Романа Маселка, відомого борця за незалежність і доброчесність суддів, не є завершенням реформи, проте це важливий крок в її напрямку. Попереду інші призначення, зокрема, 8 членів ВРП мають обрати судді. І ми досі дуже скептичні щодо їхнього вибору, тому будемо ретельно стежити за процесом надалі. Суддівська мафія намагалась зірвати сьогоднішнє голосування. Але цей план провалився, в тому числі завдяки згуртованості суспільства. Тримаємо стрій надалі!", — йдеться у повідомленні Центру протидії корупції.

Тим часом громадський діяч та волонтер Роман Балан (більше відомий як Роман Сініцин) на власній сторінці у Facebook зазначив, що обрання Маселка та Мороза до Вищої ради правосуддя дає надію на чесні суди в Україні та подякував за таке голосування депутатам Верховної Ради.

"Щойно рада призначила двох членів ВРП. Рому Маселка і Миколу Мороза. А отже надія на судову реформу і чесні суди таки є", — написав волонтер.

Довідка: Вища рада правосуддя (ВРП) — колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції та законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні після звільнення Ірини Венедіктової з'явився новий генпрокурор. Ним став народний депутат від "Слуги народу" Андрій Костін, як це пропонував президент Володимир Зеленський.