Окупанти атакують Україну іранськими БПЛА Shahed 136: що про них потрібно знати і чим їх можна збити

Читать на русском
Автор
92780
Іранський Shahed став Геранню-214
Іранський Shahed став Геранню-214. Фото Відкриті джерела

"Шахіди" кошмарять українців уже не перший тиждень

Вранці у понеділок, 17 жовтня, росіяни завдали масованого удару по Києву іранськими дронами-камікадзе "Shahed 136", також ще 26 штук їх збили в Україні протягом ночі.

"Телеграф" розібрався, що це за безпілотники, чим вони небезпечні і як з ними можна боротися.

Shahed – у чому їхня небезпека

Поява іранських ударних дронів у небі України не є несподіванкою, ще в серпні Washington Post повідомляв, що Іран поставив Росії партію БПЛА Mohajer-6 і Shahed. А вже у вересні іранське агентство новин Kayhan повідомило про продаж БПЛА неназваній іноземній країні. В Україні іранські дрони для маскування окупанти назвали "ГераньМ214".

БПЛА серії Shahed є ударними дронами та є небезпечними противниками для ЗСУ. Так, Shahed 136 несе від 4 до 8 ракет або бомб і може перебувати в повітрі до 24 годин з дальністю дії до 2000 кілометрів, щоправда, точних даних про цю модель немає.

Більш рання модель безпілотника Shahed-129 є неліцензійною копією американського БПЛА американського MQ-1 Predator (Хижак) і має трохи гірші характеристики – не більше 4 керованих бомб і дальність 1700 км. Але і цей дрон може перебувати в небі до 24 години.

Останнім на даний момент БПЛА серії Shahed є ударний дрон Shahed-191, що поступається за бойовими можливостями моделям з індексами 129 і 136 – всього 2 ракети, 1500 кілометрів дальності та не більше 5 годин у повітрі. Правда при цьому швидкість дрону становить близько 300 км на годину, проти 150 км у інших безпілотників цієї серії.

Такі високі показники іранських дронів викликані тим, що до рук виробників потрапили високі технології, що використовувалися в американському БПЛА MQ-1 "Predator" (Хижак).

Shahed – скільки коштують та як можна боротися?

Скільки саме дронів Росії закупила в Ірані невідомо, але їхня вартість явно немаленька, адже 1 "Хижачок", з якого власне і скопійовані іранські Shahed, коштує близько 4 мільйонів доларів США. З їхньою допомогою окупанти явно постараються знищити РСЗВ HIMARS.

Яким чином ЗСУ можуть боротися з іранськими дронами? Цих способів досить багато — удари зенітними ракетами, які ЗСУ проробляли вже як мінімум двічі, створення радіоперешкод, які можуть призвести до аварії дрону та інші. Наприклад, тих же "Хижаків" за роки експлуатації США втратили вже не один десяток.

Як показала війна, навіть найсучасніша російська техніка часто виходить з ладу, а то й просто поступається західним аналогам, що змушує окупантів купувати зброю в третіх країнах.