Імперська росія має впасти на дно: митрополит розповів, чи можливе примирення українців із росіянами

Читать на русском
Автор
1232
Митрополит УГКЦ Борис Гудзяк
Митрополит УГКЦ Борис Гудзяк. Фото Телеграф

Ми приречені мати хворого північного сусіда, упевнений священнослужитель

Проблема українців – в тому, що ми не можемо перенести свою країну кудись між Францією та Іспанією, щоб зробити благополучну Швейцарію в горах, де люди можуть жити спокійним і благополучним життям.

Такою думкою з "Телеграфом" поділився митрополит УГКЦ, голова Філадельфійської архиєпархії, президент Українського католицького університету Борис Гудзяк.

"Ми приречені, ми маємо хворого північного сусіда", — вважає він.

Проте митрополит упевнений, що для того, щоб забезпечити своє мирне існування, українці мають брати приклад із Західної Європи, де вже майже 80 років немає війни, і це було досягнуто завдяки примиренню між колишніми ворогами – зокрема тими ж німцями та французами. .

"Можливо, хтось скаже, що це була інша історія, адже зараз ми маємо справу із шовіністичним православ’ям у Росії", — припускає владика.

Проте процес вимагає загального соціального та культурного очищення.

Причину початку війни митрополит бачить у тому, що путін завжди хотів відновити імперію і почав відбілювати Сталіна та спадщину комунізму. Російська православна церква та її сучасний лідер не провели глибинного аналізу минулого. У ранніх 90-х публікували імена священиків, які працювали з КДБ, а потім це закінчилося. І патріарх Кирило зробив вибір також – він обрав гроші та владу. Він спокусився мати годинник за 300 тисяч, мати яхту, приватний літак. Він став подібним до олігархів.

Але процес очищення неминучий, і для того, щоб він почався, Росія має зазнати поразки у війні.

"І сьогодні відбувається баталія, як свого часу з нацизмом, і цю баталію Україна повинна виграти. порок залишиться у минулому", — вважає Борис Гудзяк.

Але це велика боротьба, і ціна у неї колосальна. Це нас усіх травмує і наслідки цих травм будуть з нами.

"Але я впевнений, що з нами буде і дух перемоги, якщо не сьогодні, то завтра. А сьогодні бачимо, що українці справді долають імперську росію. очищаючи від смертоносної пороку», — упевнений митрополит.

Нагадаємо, що Папа Римський, який є головою УГКЦ, несподівано зізнався, що допомагав Україні під час найбільшого за всю війну обміну полонених – і це добрий знак.