Процес зниження температури запущено: в Україну вторгається антициклон Erik

Читать на русском
Автор
Зима не за горами
Зима не за горами. Фото Відкриті джерела

Потужних опадів не передбачається, але сильний вітер та ожеледь гарантовані

Попередження синоптиків про зниження температури почнуть реалізовуватися вже у понеділок, 28 листопада.

Так, згідно з прогнозом синоптика Наталії Діденко, температура повітря коливатиметься від двох градусів морозу до двох тепла у західних та північних областях. У центрі та сході очікується +1+5 градусів. У південній частині +3+7 градусів, у Криму до +10+12 градусів. При цьому найбільша ймовірність опадів – на півночі, у центральних областях та у південній частині України. На заході та сході атмосфера обмежиться хмарністю та туманами. У східних областях України очікуються пориви східного та південно-східного вітру до 12-15 м/с, що сприятиме зниженню температури повітря.

У Києві 28 листопада випаде невеликий мокрий сніг. На дорогах ожеледиця. Вночі та вранці туман.

Також з понеділка почнеться поступова зміна повітряної маси на холоднішу, арктичнішого походження. Вона буде пов’язана з великим та потужним антициклоном Erik, попереджає синоптик Ігор Кібальчич.

А оскільки цей антициклон поступово охопить своїм впливом більшу частину України, то температура повітря знизиться до негативних показників. Суттєвих опадів при цьому не передбачається — зниження температури проходитиме без випадання снігу, і лише у деяких областях сформується незначний сніговий покрив.

В результаті у вівторок, 29 листопада, у західних, Одеській області, також місцями у північних та центральних областях пройдуть опади у вигляді дощу з переходом у сніг та мокрий сніг. На дорогах подекуди ожеледиця. Вітер східний, 7 – 12 м/с, у Приазов’ї пориви, 15 – 20 м/с. Температура повітря вночі -3...+2°С, у південних та центральних областях +1...+6°С, днем -1...+4°С, на півдні та на Закарпатті +4...+9°С.

У середу, 30 листопада, у Київській, Чернігівській та Черкаській областях очікується невеликий сніг та мокрий сніг. На решті території країни без опадів. Вітер східний, 7 – 12 м/с, у південній частині та Приазов’ї пориви 17 – 22 м/с. На акваторії Азовського моря очікуються згінно-нагінні явища. Температура повітря вночі -4...+1°С, вдень -2...+3°С.

У четвер, 1 грудня, хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Вітер східний, 7 – 12 м/с, у південній частині та Приазов’ї пориви 17 – 22 м/с. Температура повітря вночі -6...-1°С, на півдні та в Криму 0...+5°С. Вдень повітря прогріється до -3...+2°С, у південній частині та Криму +2...+7°С.

У п’ятницю, 2 грудня, мінлива хмарність, без опадів. Вітер східний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі -6...-1°С, у південних областях та Криму -1...+4°С, днем -2...+3°С, на півдні та в Криму +2...+7°С.

На вихідні, 3 – 4 грудня, утримається антициклональний характер погоди. Суттєвих опадів не передбачається. Вітер переважно східного спрямування, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі коливатиметься в межах -7...-2°С, вдень -4...+1°С. У південній частині та на Закарпатті вночі близько 0°С, удень +1…+6°С.

Водночас нагадаємо, що надати значного впливу на погоду в Україні антициклону не вдасться: за прогнозами синоптиків, у грудні в країні очікується багато опадів.