Іран надумав, як передати росії ракети в обхід санкцій ООН: що дізналися ЗМІ

Читать на русском
Автор
3513
Балістична ракета малої дальності Zolfaghar Новина оновлена 13 грудня 2022, 07:37
Балістична ракета малої дальності Zolfaghar. Фото Wikipedia

росія шукає у кого купити зброю для війни в Україні

Іран може обмежити дальність балістичних ракет, які хоче купити росія. Все через ризик міжнародної реакції.

Про плани Ірану виданню Axios повідомили чотири неназвані ізраїльські чиновники. Зазначається, що постачання ракет до росії може порушити резолюцію Ради безпеки ООН та запустити відновлення санкцій проти Ірану.

Така ситуація спричинить проблеми і для росії, яка є постійним членом Ради безпеки ООН. 2015 року в рамках ядерної угоди було прийнято резолюцію, яка забороняє країнам "продавати та отримувати від Ірану балістичні ракети та безпілотники з дальністю польоту понад 300 кілометрів та корисним навантаженням понад 500 кілограмів до жовтня 2023 року". У ЄС напередодні вже пригрозили Ірану відповідальністю у разі постачання.

Axios також повідомляє про занепокоєння Ізраїлю про постачання росією двигунів для більш далекобійних ракет до Ірану, а також про надання Ірану більше свободи в Сирії для нападу на Ізраїль та сили США. Нагадаємо, до Ірану на початку грудня приїжджав заступник голови міноборони рф олександр фомін. Сторони могли досягти угод у військовій співпраці. Раніше Тегеран заперечував навіть передачу безпілотників Росії, але зростання кількісті доказів змусило країну зізнатися. Щоправда, там заявили, що передали їх ще до вторгнення. Відповідно до розвідданих, росія також хоче запустити виробництво дронів на своїй території. За відправку ракет до рф Ізраїль пригрозив Тегерану та москві відправленням своїх ракет в Україну.