Окупанти пробили нове дно: у Херсоні виявлено "дитячу камеру" в катівні

Читать на русском
Автор
5903
Ілюстрація Новина оновлена 14 грудня 2022, 18:30
Ілюстрація. Фото СБУ

Окупанти не давали українським дітям їсти й пити

У звільненому від російських загарбників місті Херсон було виявлено катівню, в якій була кімната для утримання неповнолітніх.

Так, згідно з заявою уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця на брифінгу у медіацентрі "Україна", вперше було зафіксовано факт катування дітей.

"Я думав, що "дно" вже пробито після Бучі, Ірпеня, після того, як я особисто побачив у Балаклії дві катівні, які знаходилися одна навпроти іншої <…> Я думав це дно, але ні, дно ми побачили в Херсоні, коли в одній із катівень (а на Херсонщині нами було виявлено 10 катівень, з них чотири у самому місті) знаходилося окреме приміщення, камера, де утримували дітей", — розповів Лубінець.

Омбудсмен повідомив, що за свідченнями людей, які там утримувалися, в цій кімнаті знаходилися українські діти. А самі окупанти називали це "дитячою камерою".

"Щоб ви розуміли, вона (камера — Ред.) це таке ж сире приміщення як і інші і відрізнялось воно від інших тільки тим, що вони (окупанти — Ред.) кинули туди три тонкі каремати. І назвали це "для дітей" — покращені умови", — додав Лубінець.

Також, за словами Дмитра Лубінця, офіс омбудсмена зафіксував не тільки тортури, а й те, що дітям не давали води (давали воду через день), фактично не давали їжі, а також використовували проти них психологічний тиск. Дітям розповідали, що "від вас відмовилися, ви вже не повернетесь".

"Одного хлопчика (14 років) забрали тільки через те, що він сфотографував розбиту російську техніку", — розповів омбудсмен.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що після звільнення Ізюма (Харківська область) було виявлено картину не менш жахливу, аніж у Бучі.