НАБУ взялося за нардепа із фракції Порошенка (оновлено)

Читать на русском
Автор
2635
Наразі місцезнаходження нардепа залишається невідомим
Наразі місцезнаходження нардепа залишається невідомим. Фото facebook.com/nabu.gov.ua

Нардеп "забув" вказати у декларації мільйони гривень

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура заочно повідомили про підозру народному депутату від фракції "Європейська солідарність". Імені політика у відомстві не називають, але, судячи із даних, які відомі станом на зараз, у недостовірному декларуванні підозрюється співголова фракції Артур Герасимов.

НАБУ і САП заочно повідомили про підозру нардепу Герасимову
Артур Герасимов

Така інформація у понеділок, 16 січня, була опублікована на офіційній сторінці пресслужби НАБУ.

У рамках слідства було встановлено, що нардеп Герасимов у декларації за 2020 рік не вказав належні йому та його дружині двоповерховий маєток і паркомісце, що знаходяться в Королівстві Іспанія. Загальна вартість "забутого" політиком майна сягнула приблизно 190 тисяч євро. Крім того, в офіційний документ не було внесено й грошові активи, що знаходяться на банківському рахунку підозрюваного у сумі 1657 доларів.

Загальна сума незадекларованих Герасимовим відомостей складає майже 6,3 мільйона гривень.

"Його дії кваліфіковані за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366-2 КК України. Оскільки місцеперебування нардепа було невідомо, про підозру йому повідомили в порядку ст. 135 КПК України", – йдеться в тексті публікації пресцентру САП.

Водночас у коментарі, яке "Суспільне" отримало від пресслужби "ЄС", Герасимов порахував повідомлення йому про підозру у недекларуванні нерухомості "спробою підмінити реальну боротьбу з корупцією дешевим піаром та імітацією активної діяльності з боку НАБУ". Він упевнений у своїй правоті та не сумнівається, що виграє справу у Вищому антикорупційному суді.

Нардеп пояснив, що дуплекс було куплено у 2013 році, до початку його політичної діяльності. Тоді він займався бізнесом і придбав дуплекс на ці доходи. Його Герасимов передав у дарунок батькам, і вони користувалися цією квартирою. За словами депутата, передача власності в Іспанії, на відміну від України, не потребує зміни даних у реєстрі.

Герасимов наполягає, що не повинен був вносити цю квартиру до декларації, а НАБУ "займається самовільним трактуванням іспанського законодавства".

"Є прецеденти, коли НАЗК приймало уточнення та закривало справи. Зокрема, йдеться про неточності в деклараціях Глави держави, які Володимир Олександрович виявив і повідомив НАЗК. НАЗК своєю чергою подібними поясненнями задовольнилося", — заявив Герасимов.

Нардеп підсумував, що закон є один для всіх і він сподівається, що "подвійних стандартів у цій справі не може бути".

Раніше "Телеграф" повідомляв, як співробітники служби безпеки України, які систематично проводять обшуки на об’єктах Української православної церкви Московського патріархату, здійснили контррозвідувальні дії у Свято-Покровському кафедральному соборі в Борисполі Київської області — стало відомо, хто отримав повідомлення про підозру.