Віддає 1% свого ВВП: у Норвегії узгоджено масштабну програму допомоги Україні

Читать на русском
Автор
Виступ Зеленського перед депутатами Сторінгу
Виступ Зеленського перед депутатами Сторінгу. Фото president.gov.ua

Половина допомоги піде на військові потреби

Парламент Норвегії погодив безпрецедентну допомогу Україні у кілька мільярдів євро. Перед депутатами Стортингу виступив президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляється на офіційному сайті парламенту Норвегії.

"Уряд і переважна більшість Стортингу представили політичну угоду щодо програми України у законодавчій палаті Стортингу у четвер, 16 лютого. Президент України Володимир Зеленський взяв участь у цифровому форматі", — йдеться у повідомленні.

Програма передбачає п’ятирічне фінансування для нашої країни на суму близько 75 млрд норвезьких крон (майже 7 млрд євро).

Згідно з планом, 2023 року половина допомоги піде на військові потреби, решта – на гуманітарні. Протягом наступних років пропорції можуть змінитися. При цьому, як повідомляв прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, обіцяні кошти не обов’язково будуть безпосередньо отримані українською владою.

Раніше "Телеграф" писав: якщо програму буде прийнято, то вона дозволить Норвегії вийти на показник допомоги в 1% власного ВВП 2023 року.

"Програма підтримки, яку Норвегія затверджує для нашої держави і якою створює прецедент гарантовано стійкої підтримки боротьби за свободу, розрахована на п’ять років. Жодна людина на землі сьогодні не скаже, а що саме станеться за цей час. П’ять років. Але всі ми точно розуміємо, чого не станеться. Росія не здолає нашої з вами єдності – усіх, хто цінує свободу. Кремль не зробить залякування й терор новою нормою для Європи. Держава-терорист не переконає нікого, що вбивати й грабувати – краще, аніж жити за законом і співпрацювати. І російський прапор не вкорениться на окупованій території України", — зазначив президент України під час свого виступу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Норвегії озвучили строки передачі Україні танків Leopard 2.