Секретна місія: як Польща допомагала Україні протягом п’яти місяців (фото)

Читать на русском
Автор
Розмінування території України
Розмінування території України. Фото wiadomosci.wp.pl

На допомогу Україні вирушали виключно добровольці

Упродовж п’яти місяців 98 поліцейських із Польщі брали участь у надсекретній місії в Україні. Весь цей час вони розмінували райони, звідки втекли російські окупанти.

2022 року військове командування України звернулося до членів групи ATLAS – поліцейської оперативної групи, що об’єднує спеціальні антитерористичні підрозділи Європейського Союзу. Проте допомогти у розмінуванні погодилася лише Польща. Інші ж вважали місію вкрай небезпечною. Про це повідомляє польське видання "Wiadomosci".

Запит командування нашої країни стосувався відправки в Україну піротехніків, які б допомогли в розмінуванні територій після втечі з них російських загарбників. У нашої армії недостатньо саперів, щоб займатися цим у повному масштабі.

Водночас, зробити цю роботу на території України не могли сапери з країн НАТО, оскільки росія могла розцінити це як провокацію. Єдиним варіантом було відправити поліцейську піротехніку.

На допомогу Україні вирушали виключно добровольці. Серед них були також парамедики, члени бойових груп і піротехніки. Поліція взяла із собою ще двох службових собак.

Цей матеріал було опубліковано лише після того, як усі польські піротехніки повернулися з України додому.

Розмінування. Фото — Wiadomosci

Як і де проводилося розмінування

Спочатку секретна місія була розрахована на три місяці. Однак у результаті її продовжили ще на два. Поляки були змушені виконувати роботу в умовах систематичних ракетних обстрілів й атак із застосуванням дронів.

Одним із перших завдань фахівців було розчищення території одного з аеропортів під Києвом. Торік у лютому окупанти планували там висадку, проте наші захисники встигли замінувати територію і запобігли цьому.

Загалом поляки вивезли 2 тис. небезпечних предметів, а також очистили від протипіхотних і протитанкових мін поля й дороги. Також ними було знешкоджено пастки, які росіяни залишили у занедбаних будівлях та розміновано залишки знищених складів зброї. Останні мали використовуватися загарбниками під час штурму Києва.

У матеріалі зазначається, що за всі п’ять місяців проведення робіт на території України, на щастя, ніхто з польських поліцейських не постраждав.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у Польщі готові передати Україні танки "Леопард", проте виникли складнощі.