Десятки гинуть щороку: українців попередили про гриба-вбивцю, який схожий на їстівний

Читать на русском
Автор
1333
Отруйний строчок (ліворуч) та їстівний зморшок (праворуч)
Отруйний строчок (ліворуч) та їстівний зморшок (праворуч)

Отруйний гриб схожий на їстівний, тому заплутатися нескладно

У весняний період багато українців збирають гриби, але разом із їстівними також іноді підбирають і отруйні. При цьому проблем додає те, що деякі отруйні гриби нагадують на вигляд їстівні.

Як повідомив у своєму Facebook активіст, колишній вчитель та військовослужбовець ЗСУ Ілля Кротенко, у його стрічці останнім часом з’явилося дуже багато фотографій знайомих, які збирають строчки.

"Ще раз нагадую, що строчки смертельно отруйні. Їх часто плутають зі зморшками, які теж ростуть і збирають навесні. Токсин гіромітрин, який можуть містити строчки, є отрутою, а також канцерогеном", — написав він.

Кротенко зазначив, що токсин до кінця не вивчений, проте вже відомо, що він не розпадається при термічній обробці і може довго накопичуватися в організмі.

"В Україні десятки людей гинуть, або зазнають серйозної шкоди здоров'ю щороку через цей гриб. Тож будьте, будь ласка, обачні і не забувайте нагадувати тим, хто популяризує вживання строчків в їжу, що вони потенційні вбивці", — додав активіст.

Строчки
Строчки є отруйними грибами
Строчки
Строчки

Як повідомлялося раніше, "Телеграф" поспілкувався з досвідченим грибником Юрієм Соломченком, який розповів про секрети успішного збору, а також про корисні лайфхаки, які спрощують життя молодим грибникам.