Мощі святого Валентина зберігаються в Україні

Читать на русском
Автор
Щороку до храму з'їжджаються паломники
Щороку до храму з'їжджаються паломники. Фото Колаж "Телеграфу"

"Телеграф" розповідає цікаві факти про Україну, її історію та особистостей, які ви могли не знати

У місті Самбір на Львівщині понад 260 років зберігають мощі святого Валентина. Реліквію можна побачити у церкві Різдва Пресвятої Богородиці, її автентичність у 1759 році підтвердив Папа Римський.

Архівні документи свідчать, що він був певний час покровителем Перемисько-Самбірської єпархії. Мощі святого священномученика Валентина були привезені у Самбір 13 травня 1759 року з Риму, де святий був священником і близько 270 року загинув мученицькою смертю. Його прах зберігався на цвинтарі святої Прісцилли.

За радянських часів, мощі ховали від комуністичної влади, а на загальний показ виставили тільки тоді, коли Україна стала незалежною. Грамоти з печатями, які були передані сюди разом з мощами, на жаль, були знищені у часи ліквідації церкви. У церкві також зберігається скляна капсула, кажуть коли мощі мироточили, в неї збирали Святі сльози. Десять років тому труну з останками вирішили оглянути, але не змогли відчинити замок. А ламати не захотіли, адже, на думку священник, турбувати мощі святого не варто.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці щороку приймає паломників. У покровителя всіх закоханих люди просять благословення і вірять — святиня допомагає знайти своє кохання, одружитися та народити дитину.

Раніше "Телеграф" розповідав, що на Закарпатті є місце падіння найбільшого метеорита в Європі.