У ній як у дорогому авто: бійці показали оновлену САУ "Богдана" у роботі

Читать на русском
Автор
3491
САУ "Богдану"
САУ "Богдану". Фото Скрін із відео

Росіяни полюють на українську далекобійну САУ "Богдана"

Бійці першої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна нині захищають Україну на східному напрямку. У бою вони використовують оновлену та експериментальну САУ "Богдана".

В інтерв’ю Командуванню Сухопутних військ ЗСУ механік-водій, старший солдат розрахунку оновленої "Богдани" з позивним "Папа" розповів, як йому працюється з новою зброєю. Він вважає, що цей варіант набагато кращий за попередню модель.

"Дітвора мене "Папою" називають" — з гумором розповідає механік-водій. "Дітвора" — це молоде покоління артилеристів бригади.

Так, за словами "Папи", коли сидиш у кабіні, виникає відчуття, що знаходишся в новій іномарці: є клімат контроль, бортовий комп’ютер працює краще, стало комфортніше. У оновленої САУ "Богдана" краща прохідність, але гармата залишилася та сама. Кабіна, порівняно з минулою версією, набагато стійкіша — під час пострілу вона не хитається і всередині не відчувається жодного дискомфорту.

"Не хитає, не кидає, не зрушується зовсім. З цієї машини сьогодні працювали на 37 км. Вночі допомагав "Лелека" 95-ї бригади", — каже "Тато".

"Богдана" не має автоматичного механізму заряджання снаряда, що позначається на її скорострільності. Екіпаж за хвилину може заряджати три снаряди, а при автоматичному механізмі показник збільшився б удвічі. Максимальна дальність поразки цілі на САУ "Богдана", яка є у розпорядженні бригади імені Івана Богуна, складає до 42 км. Для окупантів це знаряддя чи не мета №1.

"Полюють за нами. Гармата далекобійна, дістати нас важко чимось. Сьогодні вночі показали, що полюють — зенітки працювали багато. Дуже багато квадрокоптерів літає, їх (росіян — ред.) "Орлани" літають, але ми намагаємося ховатися" — розповів "Папа".

Перевага САУ "Богдана" у її маневреності — автомобіль виїхав на позиції, відстрілявся і дуже швидко сховався. При звільненні острова Зміїний ця зброя відіграла серйозну роль, а "Папа" брав у цьому безпосередню участь, хоча спочатку участь "Богдани" була засекречена. За його словами, острів було важко звільняти: відстань до супротивника практично максимальна плюс погані метеоумови.

"Складно було пристрілятися. Усього випустили 48 снарядів з яких у першій половині дня лише сім, а потім решта. Ми працювали в парі з САУ "Цезар"", — розповів військовий.

За звільнення острова "Папа" був нагороджений президентською відзнакою "За службу Україні". Його мрія – це перемога України та автомат заряджання на САУ "Богдана", щоб збільшити кількість пострілів.

Раніше "Телеграф" розповідав, що в Україні працюють над ракетою "Трембіта". Вона матиме здатність "перевантажити" російські системи ППО, що дозволить ракетам з боєголовкою досягати необхідних цілей без перешкод.