Бабиного літа вже не буде? Відома метеорологиня здивувала прогнозом на осінь

Читать на русском
Автор
14360
Бабиного літа вже не буде? Відома метеорологиня здивувала прогнозом на осінь Новина оновлена 28 вересня 2023, 08:02

Перший сніг може випасти ще у листопаді, каже Вазіра Мартазінова

У жовтні 2023 року середньомісячна температура на заході України становитиме 12-13 градусів тепла. На решті території України очікується ще вища середньомісячна температура, яка сягатиме +14-15 С°.

Про це "Телеграфу" розповіла завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди УкрГМІ Вазіра Мартазінова.

Температурна мапа
Україна у жовтні розділиться на дві температурні зони, холодніше буде на заході

За словами науковиці, "бабиного літа" у класичному розумінні (похолодання, а потім один-два тижні тепла) очікувати не варто. Цей погодний цикл залишився в минулому. Те, що ми проживаємо зараз — наш новий клімат, який став більш "рівним", тож не варто очікувати "бабиного літа" — насолоджуйтесь кожною теплою хвилиною вже зараз.

Листопад буде "і вашим, і нашим": наполовину теплим, наполовину прохолодним, каже Вазіра Мартазінова.

Зима, за словами кліматологині, буде теплою. Перший сніг може випасти ще у листопаді, але він швидко розтане.

Віра Мартазінова
Віра Мартазінова радить частіше дослухатись саме до науковців, в тому числі - щодо прогнозу погоди

З 2005 року ми живемо у новій смузі клімату, зазначає науковиця.

"Я його називаю сучасним. Якщо подивитись тренд з 2005 року, то грудень потеплішав, і суттєво — на 2 градуси. Тож, хоч як би ви очікували холодів, підіймайте ваші очікування на +2 градуси стосовно ваших дитячих спогадів про зиму. Грудень буде дуже теплим", — прогнозує Вазіра Мартазінова.

А от січень стає холоднішим, в ньому відбувається падіння температури, циркуляція повітря стає активнішою, і в Україну в цьому місяці починають заходити холоди.

Лютий поступово перестає бути зимовим місяцем, вважає Мартазінова. Він буде теплим.

Восени опади на частині території України (позначена синім кольором) будуть на 120-150% вищими за норму, яка становить 40-50 мм.

мапа опадів Україна
Мапа опадів на жовтень 2023 року

На території, позначеній зеленим кольором — очікуються опади у 80% — 100% від норми, але, вірогідніше, ближче до 80%.

Жовтий колір позначає території, де очікують разових опадів. Цікаво, що природа не передбачила плавного переходу: наприклад, у Сумській області буде сухо, а Чернігів заливатимуть дощі. Хоча зазвичай має бути "перехідна" зелена зона.

Температура і опади, прогноз
Мапа температури (зліва) і опадів (справа) на грудень, січень і лютий 2023 -2024 років

Опади у зимові місяці, згідно з прогнозом науковиці, мають бути у межах норми. При таких температурах це буде здебільшого сніг, мокрий сніг і дощ. Однак очікувати великого снігового покрову не варто. Якщо сніг перед холодами і випаде, наступної доби ж і розтане, адже температура буде підвищуватись. Виняток — активний в усіх сенсах південний схід України, який у лютому буде позбавлений опадів (це видно на правій нижній мапі України на фото вище).

"Усі наші зими будуть такого характеру – мороз буде приходити, але є глобальний фон — потепління, який не даватиме йому розвиватись", — підсумувала Вазіра Мартазінова.