У путіна заявили, що росія почала свій контрнаступ, а український "скінчився"

Читать на русском
Автор
9006
У росії запевняють у закінченні наступу ЗСУ
У росії запевняють у закінченні наступу ЗСУ. Фото Генштаб ЗСУ

У рф намагаються переконати у своїх "перемогах" на фронті

Російські окупанти перейшли до контрнаступу майже по всій лінії фронту. Водночас у країні-агресорі вважають, що наступальні операції ЗСУ "закінчені".

Таку заяву в п’ятницю, 13 жовтня, зробив постійний представник росії при ООН василь небензя на скликаному за ініціативою рф засіданні. Про це пишуть російські ЗМІ.

"Ось уже кілька днів російські війська перейшли до активних бойових дій практично по всій лінії фронту. Таким чином, так званий український контрнаступ можна вже вважати закінченим", — сказав він.

При цьому в міністерстві оборони росії, як і в кремлі, інформацію про нібито завершення українського контрнаступу ніяк не коментували. Прессекретар російського диктатора володимира путіна дмитро пєсков порадив журналістам звертатися з цим питанням до Міноборони.

Яка зараз ситуація на фронті

10 жовтня російські окупанти пішли у наступ у районі Авдіївки Донецької області. За три дні їм вдалося захопити 4,52 квадратні кілометри території з різних напрямків навколо вказаного міста. Тим часом у росії вже поспішили оголосити, що окупанти чи не "котел" намагаються створити для українських військових. Але вже незабаром їм таки довелося визнати, що масштаби успіху перебільшені.

За останніми оцінками аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), через кілька днів після початку наступу росіян, їхні війська не досягли якихось великих проривів біля Авдіївки й навряд чи зможуть негайно відрізати українські сили в місті.

За даними деяких джерел, у перший день наступу окупантів під Авдіївкою українські сили знищили 33 російські бронемашини та 15 танків. Водночас українські військові завдають відносно великої шкоди противнику і пригнічує російську логістику біля Авдіївки, що, ймовірно, уповільнює темпи наступу ворога.

"Російський інформаційний простір, ймовірно, перебільшує рівень російських успіхів на Авдіївському фронті й продовжуватиме це робити, попри військові невдачі або повільні темпи просування", — йдеться в повідомленні ISW.

Водночас у Генштабі Збройних сил України станом на 13 жовтня повідомляють, що сили оборони продовжують вести наступальні операції на Мелітопольському напрямку та наступальні дії на Бахмутському напрямку.

"У зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія на Авдіївському напрямку противник не залишає спроб прорвати нашу оборону, проте безуспішно. Наші захисники відбили понад 20 атак ворога в районах населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Тоненьке, Першотравневе, Невельське Донецької області", — йдеться у повідомленні.

З цього виходить, що розмови в росії про те, що український контрнаступ нібито було завершено — чергова маячня.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 10 жовтня російські загарбники били по Авдіївці авіабомбами та важкою артилерією протягом кількох годин.