Як мобілізація вплинула на ринок праці: де найбільше не вистачає робочих рук

Читать на русском
Автор
506
На фронт іде все більше чоловіків
На фронт іде все більше чоловіків. Фото Колаж

Вільних вакансій стає дедалі більше

Загальна мобілізація, яка продовжується в Україні з початку повномасштабної війни росії проти України, негативно позначилася на ринку праці. У деяких галузях виник дефіцит кадрів.

Кількість вакансій досягла максимуму з повномасштабного вторгнення. "Телеграф" розпитав про ситуацію експертів.

"На жаль, активізація мобілізації лише посилює нестачу робочих рук. Девелопери не вперше стикаються з дефіцитом кадрів, але зараз ситуація, мабуть, найсерйозніша. За даними столичних забудовників, чисельність співробітників, які з початку повномасштабного вторгнення стали до лав ЗСУ, становить від 25% до 60% від загальної кількості співробітників-чоловіків", — розповіла директор з управління персоналом компанії Alliance Novobud Олександра Качан.

Вона додала, що потреби у працівниках тільки зростають, тим більше, що з осені почалося пожвавлення на будівельному ринку. Найзатребуваніші і найдефіцитніші — представники робітничих професій, а також інженери та проектувальники.

Схожа ситуація в інших галузях. Існують складнощі із бронюванням співробітників.

"Мобілізують масово, дуже складно забронювати співробітників, навіть якщо вони є стратегічно важливими для бізнесу. В один день може з'явитися одразу кілька порожніх робочих місць і їх потрібно терміново заповнювати, а з цим є складнощі. Плюс через "страшилки" про мобілізацію люди просто не хочуть офіційно влаштовуватися до штату, тому що вони відразу ж стають "помітними" для військкоматів (підприємства зобов'язані подавати списки військовозобов'язаних співробітників)", — описав ситуацію голова концерну "Ярослав" (до нього входять кілька трикотажних та швейних фабрик та Київський макаронний завод) Олександр Барсук.

Детальніше читайте у матеріалі "Телеграфа": Пенсіонерів та декретниць повертають на роботу: дефіцит кадрів змушує компанії експериментувати

Раніше ми розповідали, що в Україні планують посилити контроль за військовозобов’язаними. Подробиці розповіла заступник міністра оборони України Наталія Калмикова. За її словами, відповідні пропозиції до законопроєкту щодо обліку військовозобов’язаних вже підготовлені.