Замішаний представник УПЦ МП: нові деталі історії зі "скіфським золотом" в Іспанії

Читать на русском
Автор
994
Вилучений артефакт
Вилучений артефакт. Фото СБУ

Зловмисників затримали "на гарячому" під час перевезення експонатів

У СБУ повідомили подробиці затримання контрабандистів, які у Мадриді (Іспанія) хотіли продати "Скіфське золото" з України більш ніж на 60 млн. євро. Його було незаконно вивезено з нашої країни кілька років тому.

Про це повідомляється у Telegram-каналі Служби безпеки України. Загалом у ході міжнародної спецоперації у Мадриді було затримано п’ятьох учасників банди. Серед них – представник УПЦ (МП) з України.

У контрабандистів вилучили 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини України на суму понад 60 млн євро. Серед них — дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

За даними слідства, ці люди нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період з 2014 по 2020 роки. Там вони намагалися "легалізувати" їх під виглядом купівлі іноземними колекціонерами з наступним перепродажем на чорному ринку.

Зловмисників затримали "на гарячому" під час перевезення артефактів. Триває розслідування, на вилучені предмети давнини накладено арешт. Експертиза підтвердила, що вони є частиною культурної спадщини України. Встановлюється місцезнаходження всіх українських артефактів "Скіфського золота", які були викрадені з нашої країни.

Нагадаємо, раніше в національній поліції Мадрида повідомили, що ці прикраси експонувалися у київському музеї у 2009-2013 роках та були незаконно вивезені з України у 2016 році. Правоохоронці не уточнили, про який саме музей йдеться. Експонати мали фальшиві документи. За ними все мало виглядати так, нібито артефакти належать українській православній церкві.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у червні 2023 року Верховний суд Нідерландів ухвалив рішення повернути "скіфське золото" Україні, яке росія намагалася привласнити собі. Суди у цій справі тривали майже 9 років.