Будете здивовані: що означають найпопулярніші прізвища в Україні

Читати російською
Автор

Деякі прізвища походять і від жартівливих прізвиськ людей за родом діяльності

Прізвища українців зберігають у собі багато таємниць та можуть багато розповісти про свого носія та його предків. У давнину вони завжди несли певне смислове навантаження.

Про те, що означають найпопулярніші прізвища в Україні, розказали в одному з університетів столиці. Там дали тлумачення таких прізвищ: Бондар, Гончар, Стельмах, Кушнір, Гармаш.

Так, предки людини з призвищем Бондар були майстрами з виготовлення діжок, дерев’яних відер тощо. Гончар – це нащадок ремісників, що виробляли посуд, кахлі з глини. Носій призвища Стельмах належить до роду майстрів, що виготовляли та направляли вози, сани. Пращури людини з призвищем Кушнір вичиняли хутро із шкури та шили хутряні вироби. Гармаш – це нащадок майстрів, які виготовляли і обслуговували гармати.

Деякі прізвища походять і від жартівливих прізвиськ людей за родом діяльності: Дубогризенком називали теслю; Мукосієнком – мельника; Тягнишкірою – шевця; Шклобоєм – скляра; Заплюйсвічкою – паламаря.

Індивідуальні ознаки людини: зріст, вага, тіло, фізичні вади та психологічні риси лягли в основу таких особових найменувань: Малишко, Довженко, Кривоніс, Щербань, Мовчун, Горбатенко, Репетило, Плаксій.

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища давали бідним українцям.