Ткаченко, Степаненко та ще три: що означають відомі в Україні прізвища

Читать на русском
Автор
677
Значення популярних українських прізвищ
Значення популярних українських прізвищ. Фото https://pixabay.com/

Прізвища на –енко у 60% випадків належать до козачого роду

Прізвища, як і імена, у давнину завжди несли певне смислове навантаження. Вони надавали додаткову інформацію про походження людини: з якого роду, до якого стану належить, яким ремеслом займається він чи його родичі.

На порталі Felomena розповіли, що найпоширеніші українські прізвища не є винятком. Варто заговорити про українські прізвища, і одразу ж на думку спадають найпопулярніші — Степаненко, Клименко, Романенко, Ткаченко та Лещенко.

Прізвища на –енко, згідно з дослідженнями, у 60% випадків належать до козачого роду та виникли вони від імен, прізвиськ, професій батьків.

Так, наприклад, прізвище Степаненка — означає "нащадок Степана", Клименко — "син Клима", Романенко — "дитина Романа".

Крім того, популярне в Україні прізвище Ткаченко походить від назви ремесла. Тобто батько був ткач.

Походження прізвища Лещенко має два припущення. Перше — носій походить із рибальської родини. Друге – таким прізвиськом його нагородив народ за характерну схожість із цією рибою.

Раніше "Телеграф" розповів, як на прізвище дізнатися, звідки родом людина. Нагадаємо, що дуже часто прізвище саме допомагає визначити, де треба і скачати історичну батьківщину. Тим більше, що для різних куточків нашої країни притаманні різні закінчення.