Зрозумілі "ваті" та "совкам": 4 речі, якими АллатРа приваблює українців

Читати російською
Автор

Зазвичай люди не схильні відстежувати негативні риси своїх авторитетів, це стосується і якості нашої релігійної свідомості, і так само політичної

Громадська організація або, як її ще називають — "секта" під назвою АллатРа є одним із рухів, що запропонували зрозумілу для пострадянської людини ідеологію та практику, ідею єдності релігій та науки, розвитку особистості, без обтяжливих аскетичних практик і надто рафінованого богослов’я. Це може привабити людей із тим чи іншим бекграундом.

Про це "Телеграфу" розповів релігієзнавець, керівник проекту "Релігія у вогні" Руслан Халіков. За його словами, у цій ситуації він бачить реальну небезпеку.

"Зазвичай люди не схильні відстежувати негативні риси своїх авторитетів, це стосується і якості нашої релігійної свідомості, але так само політичної тощо. Реальну небезпеку я вбачаю в тому, що маловідомий релігійний напрям упродовж дуже короткого проміжку часу може стати об'єктом такої пильної уваги в суспільстві", — сказав він.

По-перше, це свідчить про те, що після пережитих стресів війни деякі люди, зокрема й нардепи, влаштовувати полювання на відьом. При цьому незрозуміло, яка група стане наступною — релігійною, етнічною, класовою і т.д.

"По-друге, мені це здається частиною інформаційної кампанії, яка покликана, як це часто буває, відволікти громадськість від інших проблем. Але зрештою це розмиває правову свідомість громадян і має конфліктогенний потенціал", — зазначає Руслан Халіков.

Повний текст читайте у матеріалі "Телеграфа": Загадкова секта або псевдорелігійна "солянка": що таке Аллатра і в чому секрет її популярності.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що до організації АллатРа входять відомі українські особи, такі як віцепрем'єр України Ірина Верещук, колишній голова СБУ Іван Баканов, а також співак Віталій Козловський.