Чим рух АллатРа схожий на "Біле братство": психолог назвав три ознаки

Читать на русском
Автор
Рух "АллатРа" працює у 180 країнах світу
Рух "АллатРа" працює у 180 країнах світу. Фото Відкриті джерела

У секті деякі люди намагаються знайти порятунок

Рух "АллатРа", в якому помічені високопосадовці, не секта, а скоріше містично-філософське "вчення". Причому в деяких аспектах воно може бути схожим на рух "Біле братство", який у 90-х процвітав в Україні та пропагував матріархальну ідею "Бог є Мати".

Про це "Телеграфу" розповів кризовий та екзистенційний психолог, член Європейського співтовариства вивчення травматичного стресу Петро Вдовкін. Він також пояснив, у чому схожість "Білого братства" із новою псевдонауковою організацією.

Незважаючи на те, що "АллатРа" мало нагадує секту, їй все ж таки притаманні основні риси подібних рухів. Зокрема, йдеться про закритість та членство впливових українців, таких як Ірина Верещук, Віталій Козловський, Іван Баканов та інші.

Перше, що приваблює учасників "АллатРа", це відчуття причетності до чогось великого та неосяжного, а друге – це можливість здобути "таємничі знання". Ну і по-третє, у членів руху з’являється можливість перекласти відповідальність за своє життя на когось іншого, адже в основі аллатрівської ідеології лежить конспірологічна теорія про таємні еліти, які нібито керують світом.

"У тривожні часи, коли суспільство зазнає великих потрясінь, активізуються рухи та організації, що обіцяють порятунок та відповіді на фундаментальні питання "хто винен" і "що робити". Прикладами таких явищ може бути "Біле братство" та саєнтологія, Алан Чумак та Анатолій Кашпіровський. Цікаво, що у засновників подібних структур може навіть не бути освіти, проте силою переконання їм вдається оточити себе послідовниками, які тягнуться до сильної особи", — сказав психолог у коментарі "Телеграфу".

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чим "АллатРа" приваблює українців. Названо чотири основні речі, які ватажки руху використовують для вербування людей.