"Ситуація загрозлива": чому росіяни пішли на Авдіївку, названо три причини

Читать на русском
Автор
1527
Чому росіяни саме зараз атакують Авдіївку
Чому росіяни саме зараз атакують Авдіївку. Фото Генштаб ЗСУ

Навіть у разі втрати Авдіївки це не стане для українських воїнів стратегічною поразкою

Російські окупанти продовжують свої наступальні дії на Авдіївку. Є одразу три причини, чому активізація бойових дій з їхнього боку почалася саме зараз. Наразі ситуація загрозлива з тенденцією до критичної та за одного зі сценаріїв українські воїни можуть відійти на захід.

Таку думку висловив військовий експерт та колишній спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. Про це пише РБК-Україна.

За словами Селезньова, перша причина пов’язана з тим, що близько місяця тому ЗСУ брали під контроль частину села Опитне, за яким мікрорайон Спартак та Донецький аеропорт. Потужний артилерійський вогонь змусив їх відійти, проте окупанти, своєю чергою, усвідомили загрозу. Нині вони всіляко намагаються посунути Сили оборони якнайдалі.

Друга причина – політичне завдання російського диктатора володимира путіна. Він називав повну окупацію Донецької та Луганської області однією з цілей війни проти України. Без захоплення росіянами Авдіївки путінські "воїни" не зможуть рухатися далі та захоплювати Слов’янськ та Краматорськ. При цьому дедлайн може бути березень 2024 року. Саме тоді в росії заплановані "путінські" вибори.

Третя причина – прагматична. Російські окупанти натиснули в районі Красногорівки, Водяного та Опитного, досягли деяких успіхів і тепер намагаються продовжити їх розвивати, щоб у результаті оточити українських воїнів в Авдіївці.

"Очевидно, наш фронт вдалося абияк продавити. До того ж вони діють за тими ж лекалами, як і в ситуації з Бахмутом, коли протягом тривалого часу в ході "м’ясних штурмів" їм врешті-решт вдалося взяти під контроль місто-фортеця". Зараз диспозиція сил і коштів дещо схожа на бахмутський сценарій", – зазначив Селезньов.

Водночас експерт вважає, що втрата Авдіївки не стане стратегічною поразкою. Далі на захід є укріплене місто Курахове, мережа озер, рубежів та позицій, на яких захисники зможуть ефективно боротися. При цьому, що важливо, про обвалення фронту та просування росіян до Дніпра, не йдеться взагалі.

"Можна сказати, що ситуація загрожує тенденцією до критичної. Ключовий логістичний маршрут як мінімум під вогневим контролем ворога. На териконі біля АКХЗ, звичайно, поки що не можуть розмістити артсистеми, щоб бити по центру міста, але, проте, ворог створює нам чимало проблем. Що буде далі, залежить від наших ресурсів. Якщо їх не вистачатиме, то, можливо, армія відходитиме на захід. Відповідь на це питання ми зможемо дізнатися лише за фактом", – підсумував військовий експерт.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що військовий оглядач Олександр Коваленко прокоментував ситуацію навколо Авдіївки та зробив невтішний прогноз.