КМІС: Українці стали більше довіряти владі та силовикам, але є "але"

Читать на русском
Автор
6038
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото facebook.com/zelenskiy.official

Президенту найбільше довіряє молодь

Більш ніж половина громадян України бачать позитивні зрушення у спробах подолати корупцію в країні. Водночас серед громадян зросла довіра до державних органів, особливо до президента.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. Автори дослідження підкреслюють, що після широкомасштабного вторгнення в Україні спостерігається ефект "згуртування навколо прапора".

Так, згідно з отриманими даними, 73% респондентів довіряють президенту (не довіряють – 21%), 54% довіряють уряду (не довіряють – 38%), 49% довіряють регіональним адміністраціям (не довіряють 34%), 51% довіряють місцевій владі (не довіряють – 38%)".

При цьому президенту найбільше довіряє молодь і люди з високим рівнем доходу. При цьому 20% респондентів відзначили, що стали більше довіряти органам державної влади під час війни, а 19% – що менше.

Також дві третини українців вважають, що влада не докладає достатньо зусиль для проведення реформ. Лише 19% вважають зусилля достатніми (у 2021 році було 15%). Натомість 71% вважають зусилля недостатніми (у 2021 році було 76%)"

Водночас українці вважають недостатнім висвітлення реформ у медіа – лише 15% вважають, що процес реформ добре висвітлюється в медіа, ще 45% вважають висвітлення частковим.

Крім того, за даними опитування, порівняно з 2021 роком серед українців помітно зросла довіра до більшості органів у секторі громадської безпеки. Так, для Національної гвардії довіра зросла з 50% до 72%, для СБУ – з 23% до 59%, для НПУ – з 30% до 56%, для РНБО – з 27% до 49%.

У КМІС звернули увагу на позитивний тренд для судової системи (з 14% до 25%), прокуратури (з 18% до 32%) та НАБУ (з 14% до 31%), хоча все одно проблема довіри до цих інституцій лишається відчутною. Лише у випадку ДПСУ є незначне, але зниження довіри (з 54% до 49%).

Опитування було проведено упродовж 4-20 вересня методом особистих (face-to-face) інтерв’ю з використанням планшета. Всього опитали 2005 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України, які контролюються урядом України (крім Херсонської і Донецької областей). Опитування проводилося з дорослими (у віці від 18 років) громадянами України. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,5) не перевищувала 3,3%.

Нагадаємо, міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що, незважаючи на наявні інциденти у різних секторах української держави, загальний рівень корупції в Україні зараз найнижчий за останні 20 років.