Не підірветесь, так отримаєте строк: у Кабміні розповіли, що буде за самостійне розмінування

Читать на русском
Автор
Як має відбуватися розмінування територій
Як має відбуватися розмінування територій. Фото фото з відкритих джерел

Список перевірених компаній для розмінування можна знайти на сайті Міноборони України

Для швидшого розмінування території фермери можуть використовувати послуги "чорних" або "сірих" саперів. Однак це насамперед небезпечно, а крім того, за це передбачено відповідальність.

Про це профільний заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний розповів "Телеграфу" у другій частині ексклюзивного інтерв’ю. Деякі фермери намагаються прискорити процес та скористатися саме такими послугами.

" Вони не можуть цього зробити. Ділянки, які очистили "сірі" або "чорні" сапери, не вважаються безпечними. Інформація про таке розмінування не буде ніде зафіксована і така ділянка вважається замінованою. Якщо фермер скористався послугами такого "сапера", і після цього стався підрив техніки, то відповідальність, в тому числі — кримінальна, лежатиме і на тому, хто робив розмінування, і на тому, хто відправив трактор в поле. Щобільше, фермер навіть не може використати цю ділянку легально — показати прибуток з неї чи заставити як майно в банку. Це протизаконно — і "саперам", і фермерам краще такими речами не займатись, — сказав він.

Як зазначає Ігор Безкаравайний, оператором із розмінування може бути будь-яка юридична особа, яка належним чином зареєстрована в Україні. Тобто людина має право одержати дозвіл, якщо виконує певні норми сертифікації.

"Зараз це і нові українські компанії, які створюють виключно для того, щоб стати оператором на цьому ринку. І українські сталі бізнеси, які створюють нові напрями, щоб забезпечити власні потреби в цій послузі, а далі виходити на ринок, бо це буде бізнес. Це й міжнародні комерційні компанії, які йдуть в Україну, бо розуміють обсяг проблеми й що вони матимуть багато роботи. Також це міжнародні гуманітарні організації. Їх спонсорують уряди наших країн-партнерів або міжнародні агенції. Вони працюють згідно з міжнародними стандартами, але теж повинні отримувати дозволи на роботу в Україні. Це абсолютно різні організації з різною формою власності, мотивацією і спеціалізацією, але вони проходять однакову процедуру сертифікації", — зазначає заступник міністра.

Він додав, що серед операторів протимінної діяльності є не лише аграрні холдинги, а, наприклад, уже зараз є компанія "Нібулон". Ще кілька постійних бізнесів, які давно працюють в Україні, проходять усі процедури й дуже скоро з’являться у відкритому реєстрі.

"Їх можна буде побачити на сайті Міністерства оборони в розділі "Діяльність", потім — "Протимінна діяльність", далі — за кнопочкою "Оператор протимінної діяльності". Список компаній, яким дозволено виконувати цю роботу, постійно оновлюється, станом на сьогодні їх 20", — розповів співрозмовник видання.

Повний текст читайте у матеріалі "Телеграф": "У розмінуванні всі правила вже написані кров’ю ": заступник міністра економіки, ч. II.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Ігор Безкаравайний назвав найскладніші етапи розмінування. Він наголосив, що російські окупанти нерідко розставляють міни всупереч будь-якій логіці.