Не тільки визнати помилки: що ще варто сказати Зеленському у новорічному зверненні, розповів психолог

Читать на русском
Автор
Президент Володимир Зеленський та перша леді України Олена Зеленська
Президент Володимир Зеленський та перша леді України Олена Зеленська. Фото Telegram

Українці вже не "проковтнуть" фальшивий оптимізм

Цьогоріч новорічне привітання президента України Володимира Зеленського має бути відвертим та з визнанням власних помилок. Адже за два роки війни українці стали більш чутливим до фальші, тому малоймовірно "проковтнуть" промову, засновану на напускному оптимізмі.

Про це у коментарі "Телеграфу" сказав член Європейської спільноти вивчення травматичного стресу Петро Вдовкін. Проте не варто забувати й про перемоги, які були у 2023.

"Усі ми усвідомлюємо, що плани минулого року втілити не вдалося, безліч з наших надій та сподівань не справдились. Деякі з об'єктивних причин, окремі — через чиїсь недопрацювання. У новорічній промові Володимир Зеленський, звичайно, мав би проговорити найнагальніші проблеми, продемонструвати здатність до визнання власних помилок і об'єктивної реальності. Втім, вкрай важливо нагадати українцям і про перемоги цього року, а їх було чимало. Важливо розповісти про плани на майбутній рік, аби об'єднати суспільство навколо цієї мети", — зауважив експерт.

На думку Вдовкіна, ще одним важливим меседжем від президента мав би бути заклик до об'єднання політичних сил не лише навколо України, а й всередині держави.

"Враховуючи складну ситуацію на фронті та труднощі з отриманням допомоги з боку Заходу, розбрат в українській владі й суспільстві може зіграти вкрай негативну роль у майбутньому нашої держави", — резюмує експерт.

Більше детально про те, що саме повинен сказати Володимир Зеленський у новорічному зверненні, аби його слова мали позитивний вплив на націю, читайте у матеріалі "Телеграфа" Час для дорослої розмови: психологи пояснили, яким повинно бути новорічне звернення Зеленського до українців

Раніше "Телеграф" писав, що, за словами Володимира Зеленського, без допомоги міжнародних партнерів Україні доведеться протистояти російським загарбникам, як у перший день повномасштабного вторгнення. Це було б дуже складно.