Велика пресконференція Зеленського: хроніка (відео)

Читать на русском
Автор
7216
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Попередню пресконференцію президент проводив ще влітку

У вівторок, 19 грудня, президент України Володимир Зеленський провів пресконференцію. Вона присвячена підсумкам 2023 року.

Сайт "Телеграф" також взяв участь у цьому заході. Наш журналіст та фотокореспондент були присутні на пресконференції, тож ми публікуємо всі основні заяви глави держави:

20:04 Пресконференція закінчилась.

20:02 Щодо скандальних заяв Безуглої – чи відображають вони, як слова представниці президентської партії, позицію Зеленського:

"Пан Залужний також мій представник, як і всі, кого я призначав. Комусь дуже вдячний, за когось дуже соромно. Щодо коментів у фейсбуці – вибачте, у мене немає часу для щоденних зайвих діалогів. Я використовую соцмережу як майданчик, як пошту. А що стосується Мар'яни, Валєри, ще там є люди – дуже складно все. То вони разом їздять на фронт, то вони сваряться. Тому я вам і сказав – нам потрібно давати щоденний результат державі, а селфі – то потім".

19:57 "Нам потрібно думати про множинне громадянство".

19:55 Президент Аргентини Хав’єр Мілей підтримує Україну і виступає проти політики Путіна, заявив Зеленський.

19:49 "Запуск аеропорту "Бориспіль" — це буде серйозна операція. Ми ставимо таке питання. Працюємо".

"Бориспіль" це як Чорне море, відкриття "Борисполя" — це буде перемога українського ППО, це буде говорити, що Україна перемагає, ми ставимо таке питання нашим колегам", — сказав Зеленський.

19:45 Про цілі на фронті у 2024 році:

"Я не можу вам сказати про цілі. У нас були складності на Півдні, тому що всі говорили про наші плани, всі розглядали деталі… Ну, воно так не злітає з РФ, у якої зброї більше. Не можу вам сказати жодної деталі з наших контрнаступальних та оборонних дій наступного року".

19:42 "Я позитивно ставлюсь до збільшення виробництва дронів і створення підрозділів".

Також Зеленський заявив про виробництво в Україні мільйона дронів наступного року.

19:36 Зеленський категорично заявив, що не підпише закон про мобілізацію жінок.

Про зниження віку мобілізації чоловіків: "Якщо будуть адекватні аргументи, знижуватимемо мобілізаційний вік до 25 років".

19:25 Щодо мобілізації і фінансових складнощів із нею: "Це шість осіб у цивільному житті, які сплачують податки. Просто візьміть 500 тисяч осіб (яких просять мобілізувати військові — ред.) помножте на шість і зрозумійте, як мені, уряду знайти плюс 3 мільйони платників податків із січня до того числа, яке в нас є", — заявив Зеленський.

19:16 Зеленський про стосунки з Залужним: робочі стосунки. Він має відповідати за результат на полі бою як Главком.

19:12 Питання про переговори з Росією не стоїть.

19:08 Щодо НАТО: для нас це найпотужніший варіант, проте нас, не запрошують в альянс. Усі ці часткові сигнали — маячня. Для мене, це "щось, десь" неконкретне.

Одна людина в Москві (Путін — ред.) сказала, що цілі "СВО" незмінні, значить, світу людина не хоче.

Ми ніколи не підтримаємо таке, що частина України в НАТО, а частина України, яку контролює Росія, не НАТО.

19:04 Блокада кордону із Польщею є штучною. Блокада наших кордонів не була питанням бізнес-інтересів — це питання виживання.

Без морського коридору деблокування українського кордону необхідне.

Ми втратили сотні мільйонів доларів. Нам прийшла на допомогу Румунія і її президент Йоханніс. Сподіваюся, новий уряд Польщі вирішить питання блокади.

Я вірю, що ми вирівняємо все.

18:53 Зеленський про можливе обрання Трампа президентом США: політика Штатів відносно України стане "більш холодною, більш економною".

18:51 "Допомога від США потрібна вже зараз, і вона, гадаю, буде дуже скоро".

18:48 Війна на Близькому Сході має вплив на допомогу Україні.

18:41 Зеленський розповів, про що говорив із прем'єром Угорщини Віктором Орбаном в Аргентині на інавгурації президента цієї країни.

"Політика Орбана не дуже дружня до нас, я йому про це говорив… У мене було кілька питань до нього… Я запитав у Орбана: Вікторе, назви хоч одну причину, чому ви не підтримуєте наш вступ до ЄС, може, ми зможемо знайти дипломатичне рішення. Він не зміг дати відповідь, чому ми не можемо організувати зустріч, щоб вирішити всі питання", — розповів президент.

18:34 Зеленський про депутатів, зокрема, від ОПЗЖ та їх не схвалювані суспільством дії: "Я не можу їх розпустити, бо тоді будуть вибори. Під час війни вибори проводити не можу".

"Що стосується моєї команди: якщо я позбавлюсь команди, буде менше ППО, менше допомоги. Не можу дозволити цього собі".

18:28 Зеленський не вважає, що Україна програє війну: на початку вторгнення було значно гірше.

18:24 "Чи закінчиться війна у 2024 році? Ніхто не знає відповіді на це питання".

18:23 На контрнаступ українських Збройних сил на півдні вплинула відсутність контролю за небом. "Неконтрольоване небо з боку України мало вплив на південну операцію 2023 року. Ми не контролюємо небо. У нас немає достатньої кількості відповідної амуніції", — заявив президент.

18:21 "Я впевнений, що США нас не зрадять, домовленості будуть виконані. Мені здається, що я знайшов порозуміння з Байденом і сенаторами", — каже Зеленський.

18:19 Впевнений, що рішення про надання Євросоюзом Україні 50 млрд євро вже вирішено.

18:11 Демобілізація – питання номер 1 і його треба вирішувати.

Військові запропонували мобілізувати додатково 450- 500 тисяч людей. "Мені потрібно більше аргументів, щоб підтримати це", — зазначив Зеленський.

18:09 Зеленський заявив, що цієї зими Україну прикриватиме "кілька систем Patriot".

18:02 Підсумкова пресконференція Зеленського починається.

17:31 З'явилась інформація, що пресконференція Зеленського має розпочатися о 18:00. Чекаємо далі.

17:19 Журналістів через понад годину очікування (збір був оголошений на 16:00) впустили до зали, де відбудеться пресконференція.

Як відомо, попередня підсумкова пресконференція Зеленського відбулася у річницю повномасштабного вторгнення Росії до України – 24 лютого 2023 року. Тоді вона тривала понад 2 години.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що ретельніше стежитиме за ситуацією в областях та громадах. Він закликав чиновників краще працювати над перемогою України у війні.