Лікувальні грязі та російська лазня: в Івано-Франківську студентів примушують вивчати радянські міфи

Читать на русском
Автор
Постер від Міністерства охорони здоров'я України
Постер від Міністерства охорони здоров'я України. Фото МОЗ

Студентам рекомендували читати літературу 1984 року видання

В Івано-Франківському національному медичному університеті студентів змушують вивчати лікувальні властивості парафіну, грязей та інші сумнівні радянські практики. Це затверджено у відповідному навчальному плані.

Про це повідомила волонтерка, голова благодійного фонду "СВОЇ" Леся Литвинова. За її словами, студенти звернулись з цим питанням до викладачки кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини.

Литвинова зазначила, що вони апелювали до відповідних рекомендацій МОЗ і навіть показали викладачці посилання на окремі тексти на сайті міністерства. На що вона заявила студентам: "Спочатку доростіть до міністра, а потім щось мені розповідайте".

Волонтерка звернулася з цією проблемою до міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка. Вона закликала його звернути на це увагу.

"Чи можете ви мені сказати, пане міністр, чому ті студенти. які потім прийдуть працювати в ті самі реабілітаційні центри, мають вивчати лікувальні властивості парафіну, грязей і решту сумнівних радянських надбань? Чому викладач дозволяє собі розповідати, що в Радянському Союзі такі заклади були на кожному кроці, а Україна їх розвалила? Чому весь цей чудовий план навчання затверджений? Чому ті студенти, які відмовляються вчити теми "Російська лазня" та "Водо та електролікування", ризикують не здати сесію?" — написала вона.

Литвинова підкреслила, що студенти намагаються з цим боротись. Хоча, на її думку, відповідна скарга до деканату не подіє.

"Бо уявити, що декан факультету вперше чує про навчальний план – важко. Тоді виникає ще одне питання – а він там взагалі на хіба працює", — підкреслила волонтерка.

Вона також поцікавилась, чи комусь, крім студентів, "муляє диплом від спілки російських гастроентерологів, який гордо висить у того ж викладача в кабінеті?" Литвинова зазначила, що цей диплом датований 2015 роком, коли в Україні вже рік як йшла війна.

"Може має сенс поговорити про те, що гроші треба вкладати не в сучасні реабілітаційні центри, а в перевидання підручників 1984 року і закупівлю по всьому світу лазерів, магнітів і лікувальних грязей? Бо саме цим методам ми вчимо студентів-реабілітологів. Чекаю на відповідь. Прям дуже чекаю", — зазначила вона у зверненні до міністра.

Нагадаємо, у гуртожитку одного з училищ Золочівського району Львівської області студенти старших курсів влаштували жорстоку посвяту для новачків. Хлопці в боксерських рукавичках били новачків, завдаючи ударів по обличчю та в груди.