Це не жарт: з 1 квітня в Україні - більше безплатних послуг, а тарифи не зросли (інфографіка)

Автор
Це не жарт: з 1 квітня в Україні - більше безплатних послуг, а тарифи не зросли (інфографіка)

"Телеграф” з’ясував, які тарифи збільшаться після 31 березня

З 1 квітня на українських споживачів послуг очікує низка змін. Попри очікування деякі з них достатньо позитивні. Так, в Україні побільшає безкоштовних медичних послуг, а тарифи на газ обійшлися без критичного зростання. Про які ще зміни важливо знати українцям - в огляді "Телеграфу".

Тарифи

Ціни на електрику попри очікування залишаються незмінними. Про це на черговому засідання Кабінету міністрів заявляв прем’єр Денис Шмигаль

"Ціна на електроенергію залишається без змін, 1,68 грн/кВт. Енергоатом продовжить постачати електроенергію людям за пільговою ціною", - казав Шмигаль.

Комуналка для українців різко здорожчає: що буде з цінами на газ, електрику та воду

Крім того, 31 березня закінчується термін дії постанови Кабміну про стримування ціни на газ. Рівень, вище якого не можна було підіймати вартість блакитного палива, становив 6,99 грн/куб. м. Попри думки, що ціни почнуть катастрофічно зростати по закінченню опалювального сезону, на квітень вони піднялися не критично. Зараз Кабмін поставив умову перед постачальниками газу, мовляв: спочатку зрозуміти, яка буде ціна на паливо, а потім вже пропонувати її населенню.

Наразі є 14 підприємств, які трошки демпінгують блакитне паливо (див. інфографіку). 

Так, у квітні 2021 року найдешевший тариф становить 6,70 грн/куб. м. Одна з компаній-постачальниць почала квітневий демпінг. Далі ціни зростають та три постачальники виставляють 6,75 грн/куб. м по Україні. Решта компаній, які вирішили зробити блакитне пальне дешевшим, ніж в опалювальний сезон, недалеко відійшли від позначки  6,99 грн/куб. м. Одна пропонує ціну в 6,85 грн/куб. м, три інших разом з "Нафтогазом" підіймають її на одну копійку. А ближче за все в інтервалі від 6,88 грн/куб. м до 6,98 грн/куб. м відзначилися 7 компаній.

На українців чекає черговий сюрприз: як річний тариф відобразиться на цінах на газ

ціни на газ у квітні 2021

Медичні послуги

З 1 квітня в Україні з’явиться нова Програма медичних гарантій-2021. Згідно з нею безплатних послуг стало більше. 

Список безкоштовних ліків, які надаються в рамках програми "Доступні ліки" (реімбурсація - Авт.), поки не змінюється. З липня у ньому з’являться інсулін та препарати, що вживають при розладах психіки та епілепсії. Взагалі зникла безплатна діагностика та лікування онкохворих. Але! (див. інфографіку).

З квітня МОЗ має стартанути систему електронних рецептів. Зараз така система працює тільки для ліків, які надаються в межах реімбурсації. Як буде працювати загальна система електронних рецептів - ще не відомо.

безкоштовні медичні сервіси

На жаль з узагальненням "реагування на інфекційні захворювання та епідемії" зникла програма медичної допомоги мобільним бригадам, які борються з коронавірусом. 

Наразі держава потурбувалася та виділила трохи грошей на безплатне лікування пацієнтів за їх податки. До таких послуг за Програмою медгарантій-2021 входять три пункти:

суми медичних послуг, які оплачує держава

Крім того, в Україні почне літати швидка. Це не першоквітневий жарт. В країні починають працювати пункти Системи авіаційної безпеки МВС. Перші з’являться у Львівській області. До таких систем авіабезпеки увійдуть медики. Вони будуть літати на гелікоптерах та літаках разом з пілотами та рятувати громадян. На літальному засобі також можна буде доставити пацієнта у лікарню.

Медики під час пандемії масово їдуть за кордон: сумна статистика в цифрах