Дружить з Прилєпіним і підтримує "ДНР": за що професорку Більченко звільнили з НПУ ім. Драгоманова

Автор
Дружить з Прилєпіним і підтримує "ДНР": за що професорку Більченко звільнили з НПУ ім. Драгоманова

Викладачка культурології педагогічного університету імені Драгоманова Євгенія Більченко втратила роботу через зневажливе висловлювання про українську мову та Україну.

Викладачку культурології педагогічного університету імені Драгоманова Євгенію Більченко, яка не раз емоційно і зневажливо висловлювалася про українську мову та Україну, звільнили, а її кафедру філософії і антропології - ліквідували. Днями професор оприлюднила на своїй сторінці в Facebook лист з відділу кадрів.

І хоча в документі йдеться про те, що посада Більченко через два місяці підлягає скороченню, а їй пропонують вибрати будь-яку іншу вільну вакансію, професор твердо стверджує, що кафедру ліквідували заради того, щоб вона пішла з університету. Причиною звільнення викладач називає свої політичні погляди.

«Мене звільнили ... Ну, ось. Заради цього пішли на ліквідацію цілої кафедри. Не змогли нічого довести: ні профнепридатність, ні аморальний вчинок - нічого з того, що вішали », - написала викладачка.

Також вона додала, що в період відсторонення від педагогічної роботи активно займалася науковою діяльністю, щільно співпрацюючи з колегами з Росії.

Цій історії зі звільненням передували ряд скандалів, пов’язаних із прізвищем одіозної професорки.
Взимку викладачка опинилася у центрі уваги через зневажливі висловлювання, коментуючи на своїй сторінці у Facebook закон про українську мову в сфері обслуговування.

«…цей закон - лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії», - написала професорка.

Крім того, Більченко додала, що вона є представником «російської цивілізації» і навпаки зараз свідомо переходить на російську мову в сфері обслуговування. А також підкреслила, що не може дивитися, як «злякано перебудовується під новий маразм» її «бідний, непереможний народ».

У іншому дописі професорка продовжила антиукраїнську тему, називаючи мовний закон «фашизмом». Підбурюючи своїх підписників у соціальних мережах підтримати її позицію, Більченко натякнула, що «вони» прийдуть за кожним.

«Друзі, вас всіх чекає те, що ви бачите в тисячах мракобісних коментарях тут. Вас не помилують. Спочатку вони приходять за марксистами, потім - за росіянами. А коли вони прийдуть за вами, вас більше не буде кому захищати», - написала професорка.

Обидва дописи викликали бурю негативних емоцій поміж користувачів соціальних мереж, а значна частина колег і студентів вишу висловилися за неприпустимість роботи викладача з антиукраїнськими переконаннями в вузі. Однією із яскравих заяв став публічний лист першокурсниці Марії Прошковської, яка попросила ректорат відрахувати її з університету у зв’язку з відсутністю реакції на ситуацію з викладачкою.

«…Професорка Більченко не поважає країну в якій живе, працює і заробляє. Не поважає мову цієї каїни, вважає війну Росії проти України громадянською війною, демократично обрану владу - неонациським режимом. Крім того, вона публічно заявляє про дружбу з Захаром Прилєпіним, виступає на телеканалах «ДНР», Клименка та російському телебаченні, де розповідає про те, як її тут пригнічують…», - обурювалася студентка.

За словами Прошковської, проблема не лише в особистій позиції професорки. Річ у тім, що вона системно «промивала» мізки студентам, транслюючи особисті погляди як істину. Щоб зрозуміти увесь жах ситуації Марія порадила керівництву вишу переглянути канал Більченко на YouTube.

На фоні скандалу в університеті створили комісію, яка мала вивчити діяльність професорки. У результаті її тимчасово відсторонили від викладацької діяльності, поставши під сумнів рівень знань через помилки у її онлайн-лекціях, які виявили під час перевірки.

Також в університеті повідомляли, що займаються вивченням антиукраїнських заяв викладачки в соцмережах і попросили громадян на підставі думок Більченко «не робити поспішних узагальнень щодо якості університетської професури вузу». А голова профспілкової організації Іван Горбачук заявив, що в університеті вважають публікації Більченко антиукраїнськими і антинародними.