"Янтарний" законопроект прийнято: що загрожує чорним копачам

Читать на русском
Автор
4306
"Янтарний" законопроект прийнято: що загрожує чорним копачам Новина оновлена 10 серпня 2023, 08:42

Верховна Рада схвалила законопроект щодо врегулювання питання видобутку бурштину.

Верховна Рада схвалила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину".

За ухвалення відповідного законопроекту №2240 у першому читанні проголосували 342 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

"Запроваджується єдиний спеціальний дозвіл на розвідку строком на 5 років на ділянки до 10 га. Також врегулюється земельне питання доступу до покладів бурштину шляхом встановлення правила земельного сервітуту. Вводиться сувора відповідальність за недотримання вимог рекультивації. Також вводиться кримінальна відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин відповідальність за порушення встановлених вимог щодо видобутку копалин", — повідомив, доповідаючи за законопроектом, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

У Раді знайшли заміну Мілованову: хто став новим членом Ради НБУ (Фото)

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою ухвалення законопроекту є правове врегулювання відносин щодо користування надрами з метою видобутку бурштину, припинення незаконного видобутку бурштину, а також створення сприятливих умов для розвитку в Україні галузі, залучення в цю галузь інвестицій та нових технологій, зростання рівня життя населення у місці видобутку бурштину, забезпечення охорони навколишнього середовища при видобутку бурштину та рекультивації порушених земель.

Як повідомлялося раніше, на засіданні 29 вересня Кабінет міністрів ухвалив пакет законопроектів для впорядкування діяльності з видобутку бурштину в Україні.

Бурштин-2: СБУ викрила масштабну схему на Закарпатті (Відео)

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав Кабінет міністрів розробити та внести до парламенту законопроекти про легалізацію грального бізнесу та видобутку бурштину до 1 жовтня 2019 року.

За оцінками експертів, бюджетні втрати України від нелегального грального бізнесу, видобутку бурштину та вирубування лісу становлять 400 млн дол. на рік.