Ще не опонент, але конкурент в майбутньому: чому Разумков йде від Зеленського і чи стане він президентом

Автор
697
Ще не опонент, але конкурент в майбутньому: чому Разумков йде від Зеленського і чи стане він президентом

Аналітик Олеся Яхно прокоментувала ситуацію з віддаленням спікера Разумкова від президента Зеленського.

Спікер парламенту Дмитро Разумков за останній рік помітно віддалився від президента Володимира Зеленського. Деякі експерти всерйоз вважають, що Разумков вже в недалекому майбутньому може претендувати на головну посаду в країні.

Черговою причиною для розмов став коронавірус, який буквально за кілька днів закрив на ізоляцію всю українську верхівку - якщо президент не може виконувати свої обов'язки, то главою держави тимчасово стає якраз спікер Верховної Ради (таке було в 2014 році після втечі Януковича, тоді і. о. президента був Олександр Турчинов).

Кінець епохи бідності так і не настав: чому так стрімко падає рейтинг Зеленського

Чи можна вважати спікера Разумкова конкурентом Зеленського? З цим питанням "Телеграф" звернувся до аналітика, політолога, кандидата політичних наук Олесі Яхно.

«Я б не сказала, що Разумков зараз - опонент Зеленського. Швидше - конкурент в майбутньому. Але не факт, що конкурент саме для Зеленського», - говорить аналітик.

Некомпетентність Зеленського та його команди є небезпечною для країни, - Ігор Кондратюк

Олеся Яхно звертає увагу, що і президент, і партія «Слуга народу» втрачають рейтинг, а фрагментація всередині монобольшості наростає. Багато хто вже зараз не виключають або переформатування коаліції (з огляду на те, що монобольшінство тріщить по швах), або дострокові парламентські вибори.

«Будуть вони в термін або дострокові - не факт що «Слуга народу» піде туди як партія. Може так статися, що від її рейтингу на той час нічого не залишиться, - підкреслює експерт. - І різні групи, які входять в «Слугу», будуть шукати альтернативні проекти, пов'язуючи з ними своє майбутнє. Це стосується і Разумкова, і інших окремих представників команди Зеленського (якщо це можна назвати командою), що мають відповідні амбіції».

На думку Олесі Яхно, те, що Разумков не боїться «не збігатися позицією» з президентом по ряду гострих питань, в тому числі щодо законопроекту про КСУ, доводить, що він думає про іміджеві втрати і діє з прицілом на майбутнє.

"Президентська карма?" Як падала довіра українців до Зеленського та Порошенко після інавгурації

Зараз, на думку аналітика, можна говорити не стільки про опозиційність ряду представників партії влади по відношенню до президента, скільки про можливе виокремлення з неї яскравих особистостей, формування навколо них різних груп. І вони потенційно можуть стати конкурентами не тільки Зеленському, а й іншим проектам. І старим, і новим, на які може розсипатися «Слуга народу».