Росія порушує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї — Кравчук

Читать на русском
Автор
1356
Росія порушує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї — Кравчук Новина оновлена 12 січня 2024, 10:06

Блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях – це свідоме перешкоджання роботі міжнародної організації з боку РФ, наголошує Кравчук.

Російська Федерація свідомо порушує Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, оскільки блокує доступ інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях України.

Про це заявив перший президент України, голова української делегації для участі у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, повідомляється на сторінці ТКГ у соцмережі Facebook у середу, 23 червня.

"Блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях – це ознаки свідомого порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ядерної зброї", – наголосив Кравчук.

Саме через невирішеність питання доступу інспекції МАГАТЕ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України для перевірки стану ядерних матеріалів на кількох об’єктах Українська сторона вкотре порушила це питання в рамках ТКГ.

Жодних подарунків не було: Кравчук розставив усі крапки над "і" у питанні, чий Крим (відео)

Кравчук привернув увагу спецпредставника голови ОБСЄ Хайді Ґрау до того, що єдиною причиною ненадання нашій державі розширеного висновку за результатами застосування гарантій МАГАТЕ в Україні в 2020 році стала неможливість проведення інспекції МАГАТЕ на тимчасово окупованих територіях через блокування РФ вирішення цього питання.

Україна виходить з того, що блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях — це свідоме перешкоджання роботі міжнародної організації з боку РФ, "а в поєднанні з мілітаризацією Кримського півострова, що триває, такі дії містять чіткі ознаки порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ".

Кравчук російською звернувся до агресора: "Хто спробує підпорядкувати Україну, сам загине"

"Очевидно, що, перешкоджаючи діяльності МАГАТЕ в Україні, РФ дискредитує себе насамперед як член Агентства і, по-друге — як постачальник ядерних послуг технологій у треті країни", — наголошують в українській делегації.

Як повідомлялося, Кравчук очікує, що питання щодо приєднання США до переговорів у "Нормандському форматі" буде вирішено після особистої зустрічі президента України Володимира Зеленського з господарем Білого дому Джо Байденом.