Ситуація загострюється: росіяни завдали нового удару Запорізькій АЕС

Читать на русском
Автор
12964
Ворожий снаряд "прилетів" надто близько до першого енергоблоку ЗАЕС
Ворожий снаряд "прилетів" надто близько до першого енергоблоку ЗАЕС. Фото inform.zp.ua

Атомну електростанцію огорнув густий дим, тому масштаби руйнувань оцінити складно

У четвер, 11 серпня, російські окупанти не припинили обстрілів Запорізької АЕС й випустили ще кілька снарядів, які поцілили зовсім близько від першого енергоблока атомного об'єкта.

Як передає "Енергоатом", внаслідок обстрілу було пошкоджено насосну станцію господарсько-побутових стоків. Поблизу неї розпочалося задимлення, яке помітно з різних частин міста.

"Ситуація загострюється, адже зовсім поруч розташовані джерела випромінювання та пошкоджено кілька радіаційних датчиків", — зазначила пресслужба "Енергоатому".

Тим часом у мережі з'явилося відео з місця подій, на якому помітно, як ЗАЕС закрила хмара диму.

Джерело "Телеграфу" з місця подій повідомляє, що росіяни вдарили снарядами біля Спеціального корпусу, внаслідок чого там повилітали вікна. Після обстрілу вогонь охопив пожежну та військову частину. Також палає ліс навколо станції. Оскільки Запорізька АЕС та її територія вся в диму, то масштаби руйнувань поки оцінити складно.

Окремо додамо, що за словами працівників Запорізької АЕС, радіаційний фон на станції підвищений.

Варто зазначити, що це вже четвертий за добу обстріл Запорізької атомної електростанції з боку російських військових. Про наслідки цього ворожу армію попереджав як президент України Володимир Зеленський, так і генсек ООН Антоніу Гуттереш. На думку глави нашої держави, країна-агресор може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію, що по суті означатиме застосування нею ядерної зброї. Тим часом керівник "Енергоатому" Петро Котін закликав прибрати росіян від Запорізької АЕС якнайшвидше, адже наслідки їх ударів по об'єкту можуть стати катастрофічними.