Забиті пляжі, путівки за хабарі: уся правда про літній відпочинок в СРСР (фото)

Читать на русском
Автор
1533
Пляжі в СРСР Новина оновлена 28 травня 2024, 12:21
Пляжі в СРСР. Фото patrioty.org.ua

Про шведський стіл та кіно і мови не могло бути

У радянські часи не все було так добре і безхмарно, як згадують люди, а особливо це стосувалось курортів та літнього відпочинку. Адже безкоштовні путівки, чистота пляжів були скоріше міфом.

"Телеграф" розповість і покаже, яким насправді був літній відпочинок у СРСР і що з ним було не так.

З 1917 року в Сюзі ввели поняття трудової відпустки, до того ж оплачуваною. Проте дійсно відпочити під час цієї відпустки вдавалося лише привілейованим та наближеним до влади особам. Щоб отримати таку омріяну путівку звичайні люди могли місяцями ходити до начальства та давати хабарі, а також надавати довідки про стан здоров'я. Тому бували випадки, коли по гінекологічній путівці відпочивали навіть чоловіки.

Окрім обмеженості путівок та великої корупції навколо цього, велику роль відігравала завантаження курортів. У літній період найпопулярніші напрямки були забиті людьми, і як видно на фото, навіть яблуку ніде було впасти. Проте це не бентежило радянських жителів, головне, що безкоштовно.

Також путівки у першу чергу видавали багатодітним та травмованим, аби загладити "гострі кути" роботи на підприємствах.

Умови відпочинку та проживання відрізнялися і за класом людини, яка отримала безкоштовну путівку. Адже партійців чи начальників забирали з вокзалу, селили у найкращі номери та якісно годували. Їжа у санаторіях нагадувала шкільну чи заводську їдальню з кашами, котлетами та супами. Морозиво, фрукти чи якісь смаколики не були широко доступні, і продавались у крамницях за завищеними цінами.

З розваг на курортах були грязьові ванни, лікування банками, душ Шарко, електрофрез, масаж та пиття мінеральної води. Більшість путівок мали оздоровчий характер, тому розваги відповідали цьому статусу. У вільний від процедур час люди могли побути на пляжі, танцях, у бібліотеці, пограти в шахи чи прогулятися на свіжому повітрі. Іноді організовувались екскурсії для відпочивальників.

Раніше "Телеграф" писав про жахливі факти про легендарні радянські речі.