Пів року виправних робіт і не тільки: як у СРСР карали тих, хто спізнюється на роботу чи прогулює

Читать на русском
Автор
2187
В інших випадках це вважалось прогулом Новина оновлена 25 травня 2024, 16:08
В інших випадках це вважалось прогулом. Фото Facebook

Поважних причин для спізнення чи не явки на роботу було лише дві

У Радянському Союзі трудовий кодекс був достатньо суворим і передбачав покарання навіть за такі речі як спізнення. Ба більше, непереливки було й тим, хто брав декілька днів відпустки за власний рахунок без поважної на то причини.

Жорсткішими такі заходи стали у 1940 роках. Про це пише cikavosti.com.

Зазначається, що за спізнення чи дні відпустки за власний рахунок без поважної причини можна було отримати табірний термін або до пів року виправних робіт на власному підприємстві. Так поважною причиною, за якою людина могла піти з роботи, була або непридатність до роботи доведена висновком лікарсько-трудової експертної комісії або вступ до ВНЗ. Тому решта причин не розглядалися як поважні і пропущений день вважався прогулом.

За відсутність на роботі можна було отримати покарання у вигляді виправних робіт на власному заводі та додатково утримання аж до однієї четвертої частини заробітної плати.

Директору ж підприємства за занадто мʼяке ставлення до підлеглих також передбачалось покарання. Начальнику, що покриває прогульників серед співробітників підприємства, загрожувала кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, "Телеграф" зібрав чотири дивних закони СРСР, які давно перестали діяти. Радянська влада забороняла людям не тільки не працювати, а й регламентувала кількість дітей у сім’ях.