Близькосхідна спека та скандинавські шторми: відомий синоптик дав детальний прогноз погоди на початок червня

Читати російською
Автор
Новина оновлена 29 травня 2024, 12:16

В окремі дні стовпчики термометрів досягатимуть позначок +30…+35 °С

Кінець травня порадував українців по-справжньому літньою погодою з комфортними температурними показниками та переважно малохмарним небом. Проте тривала відсутність серйозних опадів вплинула на ступінь зволоження ґрунту та викликала посуху, а також високий рівень пожежної небезпеки у більшості областей України.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його словами, цьому також сприяли суховійні явища, особливо у південних, східних та центральних регіонах. Тому агрометеорологічні умови розвитку зернових культур залишаються незадовільними.

Найближчими днями, а також на початку червня очікується стійка атмосферна циркуляція з півдня. Це забезпечить надходження в Україну спекотної повітряної маси з Малої Азії та Близького Сходу. Тому температура повітря в період з 30 травня по 10 червня очікується вище за норму в усіх областях.

Особливо високі температури варто очікувати у південних, центральних та східних областях. Тут в окремі дні стовпчики термометрів досягатимуть позначок +30…+35°С. Традиційно більш прохолодна погода очікується у західних та північних областях. Тут також прогнозується відчутно більша кількість опадів, порівняно з півднем та сходом України.

Орієнтовно, з 5 червня завдяки північно-західним вітрам поступово почне поширюватися холодніше повітря скандинавського походження, тому температурні показники знизяться на 5–7°С, починаючи із західних і північних областей. При цьому півдня та сходу країни похолодання суттєво не торкнеться. Тут, як і раніше, утримається літня погода з досить високими значеннями температури повітря.

З 30 травня по 5 червня у південних, східних та центральних областях нічна температура коливатиметься в межах +13…+20 °С, днем повітря прогріється до +29…+35 °С. У західних та північних областях вночі очікується +8…+15°С, удень +24…+29°С.

З 6 по 10 червня у західних та північних областях похолодає до +6…+13 °С вночі та до +19…+25 °С вдень. У південних та східних областях нічна температура знизиться до +10…+15°С, денна до +25…+30°С.

Дощі у вказаний період йдуть вкрай нерівномірно і випадатимуть "плямисто" по території. Навіть у межах одного великого міста їхня кількість може відрізнятися в 1,5–2 рази.

Однак є тенденція на більш тривалі та суттєві дощі у західних та північних областях. В окремі дні опади супроводжуватимуться грозами, локальним посиленням вітру до 15-22 м/с, тобто штормового, місцями можливий град.

Втім, такі погодні умови є типовими для початку літнього періоду, резюмує Ігор Кібальчич.

Для наочності розподілу температури представлена карта з прогнозом відхилення середньодобової температури повітря від норми за період з 3 по 10 червня 2024 року.