Міф чи правда? Презервативи в СРСР називали "виробом №2"

Читать на русском
Автор
2448
Аптека в СРСР Новина оновлена 14 червня 2024, 12:52
Аптека в СРСР. Фото Колаж

У СРСР було прийнято відкрито обговорювати свої фізіологічні потреби

У Радянському союзі тема інтимної близькості між чоловіком та жінкою була дещо табуйована. Всі, напевно, чули фразу "в СРСР сексу не було", як, власне, і презервативів. Вони продавалися під кодовою назвою "гумовий виріб №2".

У радянські часи навіть ходила легенда, що нумерація виникла через склад гуми. "Телеграф" спробував розібратися в тому, чи це так і звідки походить ця дивна назва.

Якщо презервативи були виріб №2, то що було виріб №1 і чи була наступна нумерація? Існує думка, що виробом №1 у СРСР називали протигаз, №2 — презерватив, №3 — гумку, а №4 — калоші. Однак насправді це міф і така назва презервативів виникла зовсім не через склад, а навпаки через розмір. У СРСР №2 позначали середній розмір засобу контрацепції. Також були презервативи та інших розмірів: №1 – маленький та №3 – великий.

Але саме другий розмір підходив більшості чоловіків, тому його масово випускали на заводах, щоб задовольнити великий попит. Два розміри, що залишилися, вироблялися вкрай маленькими партіями, особливо під №3, оскільки на нього йшло занадто багато матеріалу.

На додаток до цього, тема сексу в СРСР широко не висвітлювалася і люди були сором’язливими в цьому питанні. Тому вимовити слово "презерватив" в аптеці було чимось нереальним як для чоловіків, так і для жінок. Тому наймасовіший засіб контрацепції і був закодований під безликий "гумовий виріб".

Були в СРСР й інші методи контрацепції: песарії та маткові ковпачки. Але бездітність засуджувалась суспільством і радянська пропаганда всіляко нав’язувала думку про те, що потрібно "робити нових людей" на благо армії та промислового виробництва.

Також "Телеграф" розповідав про те, що в СРСР фотографували небіжчиків — їм влаштовували так звані "останні фотосесії". У деяких сім’ях зберігаються досі цілі альбоми з небіжчиками.