М’ясо кита, морський огірок і не тільки: чотири найдивніші консерви з СРСР
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 2794
![Консерви робили із найнесподіваніших продуктів](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/6/d2/54306729-5fe94c7222fd8d1110841ce3f3c19d26.jpg?v=2852_1)
У Союзі все йшло в хід задля подолання нестачі продуктів
У СРСР звичайні нам нині товари були у дефіциті. А харчова промисловість виготовляла дуже дивні вироби.
"Телеграф" розповідає про найнезвичайніші консерви часів Радянського Союзу. Сьогодні важко уявити, що це можна було купити у банках.
Вода
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/e/af/39721bb4-a8067adf55d0cff1c969787407f82afe.jpg?v=2521_1)
Консервована вода випускалася у банках вагою 240 грамів, згідно з інструкцією вживати її можна було за температури від -35 до +66 градусів. Така вода була частиною пайка рятувальних шлюпок і призначалася для моряків, які потрапили в катастрофу.
Консервовані макарони
На прилавках магазинів зараз можна зустріти готову консервовану кашу з м’ясом — з куркою, свининою. У Союзі ж у банки закочували макарони з м’ясом, особливо не переймаючись, що на виході вийде клейка грудка.
Кукумарія
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/0/ab/f3611d5f-c9ed12818732c57a18d2658b308eaab0.jpg?v=2536_1)
Кукумарія – це молюск із класу голотурій. За формою вона нагадує дуже товстий огірок бурого чи темно-фіолетового кольору. Тому часто її називають морським огірком. У СРСР консерви з кукумарією давали "у навантаження" до якогось популярного продукту — курки, гречки. Багато хто в цьому випадку навіть не забирав її, залишаючи там, де купив. Однак згодом багато хто оцінив її.
Китове м’ясо
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/5/28/83d1a51e-e286b55ebfbf135db885d452b193c285.png?v=2583_1)
У 1982 році було введено мораторій на видобуток китоподібних, оскільки через китовий промисел, популяція цих морських ссавців дуже скоротилася. У СРСР консервоване м’ясо китів можна зустріти на полицях магазинів до 1987 року. Воно нагадувало тушкованку, але ніжніше.
Раніше "Телеграф" розповідав, навіщо в СРСР була традиція фотографувати похорон. Найбільшого поширення ця практика набула у сімдесяті-вісімдесяті роки минулого століття.