М’ясо кита, морський огірок і не тільки: чотири найдивніші консерви з СРСР

Читать на русском
Автор
2794
Консерви робили із найнесподіваніших продуктів
Консерви робили із найнесподіваніших продуктів. Фото Колаж "Телеграфу"

У Союзі все йшло в хід задля подолання нестачі продуктів

У СРСР звичайні нам нині товари були у дефіциті. А харчова промисловість виготовляла дуже дивні вироби.

"Телеграф" розповідає про найнезвичайніші консерви часів Радянського Союзу. Сьогодні важко уявити, що це можна було купити у банках.

Вода

Консервована вода випускалася у банках вагою 240 грамів, згідно з інструкцією вживати її можна було за температури від -35 до +66 градусів. Така вода була частиною пайка рятувальних шлюпок і призначалася для моряків, які потрапили в катастрофу.

Консервовані макарони

На прилавках магазинів зараз можна зустріти готову консервовану кашу з м’ясом — з куркою, свининою. У Союзі ж у банки закочували макарони з м’ясом, особливо не переймаючись, що на виході вийде клейка грудка.

Кукумарія

Кукумарія

Кукумарія – це молюск із класу голотурій. За формою вона нагадує дуже товстий огірок бурого чи темно-фіолетового кольору. Тому часто її називають морським огірком. У СРСР консерви з кукумарією давали "у навантаження" до якогось популярного продукту — курки, гречки. Багато хто в цьому випадку навіть не забирав її, залишаючи там, де купив. Однак згодом багато хто оцінив її.

Китове м’ясо

У 1982 році було введено мораторій на видобуток китоподібних, оскільки через китовий промисел, популяція цих морських ссавців дуже скоротилася. У СРСР консервоване м’ясо китів можна зустріти на полицях магазинів до 1987 року. Воно нагадувало тушкованку, але ніжніше.

Раніше "Телеграф" розповідав, навіщо в СРСР була традиція фотографувати похорон. Найбільшого поширення ця практика набула у сімдесяті-вісімдесяті роки минулого століття.