Співвласник "Фокстрот" "зажав" 655 мільйонів податків: що накопали на відомого бізнесмена

Читать на русском
Автор
Співвласник "Фокстрот" Геннадій Виходцев - у полі зору Бюро економічної безпеки Новина оновлена 22 серпня 2024, 07:00
Співвласник "Фокстрот" Геннадій Виходцев - у полі зору Бюро економічної безпеки. Фото telegraf.com.ua

Співзасновник мережі "Фокстрот" Геннадій Виходцев вважає, що не повинен платити податок після ліквідації свого закордонного офшору вартістю майже 5 млрд грн. Але в правоохоронців інша думка.

Влада шукає гроші на війну. За оцінками Мінфіну, потреба бюджету складає близько 12-15 млрд доларів (понад 500 млрд грн). Частину з них Україна очікує отримати від зарубіжних партнерів. Та навряд чи закордонні гроші покриють всі видатки, враховуючи, як розгортаються події на фронті. Окрім того поки не зрозуміло, що буде з американською допомогою після тамтешніх виборів.

Схоже, саме тому в Україні, з одного боку — готується підвищення податкового навантаження, а з іншого – активізувалася робота по "закручуванню гайок" щодо великих неплатників та "податкових ухилянтів". Мова про юридичних і фізичних осіб, які дуже люблять не платити податки, використовуючи будь-яку прогалину в українському законодавстві. Тож українські фіскали, а якщо у них не виходить, то правоохоронці, намагаються дотиснути таких неплатників.

"Телеграфу" стало відомо, що Бюро економічної безпеки отримало дозвіл суду на доступ до фінансової документації та інформації про рух коштів на рахунках співвласника торговельної мережі "Фокстрот" Геннадія Виходцева. Доступ детективам Бюро надано в рамках досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, тобто ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах,

Зазначене випливає із відповідної ухвали Святошинського районного суду м.Києва від 05.08.2024 по справі №759/15918/24.

Досудове розслідування стосується не лише Виходцева, а й інших фігурантів. Розслідується несплата податків на доходи фізичних осіб з чималої суми – 6,193 мільярдів гривень, отриманої низкою осіб внаслідок ліквідації (припинення) іноземних компаній. За поточною ставкою податку на доходи фізичних осіб у 18% – це понад 1,1 млрд грн. Найбільшу суму – 655,469 млн грн (включає розмір нарахованого податку та штраф) хочуть стягнути якраз зі співвласника мережі супермаркетів електроніки "Фокстрот" Геннадія Виходцева.

Суть справи полягає в наступному: у 2021 році Геннадій Виходцев одноосібним рішенням ліквідував свій закордонний офшор IrineVenturesLimited, де був власником 100%, а всі активи компанії (які складалися з вимог за кредитами, усього 126,1 млн доларів) — переписав на себе, як на фізичну особу. У 2022 році, подаючи податкову декларацію за попередній рік, він вказав ці активи, але не включив до складу оподатковуваного доходу. Бізнесмен вважав, що має право на пільги, оскільки кошти були отримані внаслідок ліквідації іноземної компанії.

У Головного управління Державної податкової служби у Київській області з цього приводу виявилася інша думка, і воно нарахувало йому 595,881 млн грн податкових зобов’язань та ще 59,588 млн грн штрафу.

Виходцев оскаржив податкове повідомлення-рішення у суді, виграв адміністративну справу (№320/4281/23) в першій інстанції, а потім і усі етапи оскарження податковою цього рішення. 16 липня 2024 року Верховний Суд остаточно відхилив касаційну скаргу податківців.

І от тепер схоже, що на адміністративній справі проблеми Виходцева не закінчилися, і після раунду з податківцями на нього чекає більш серйозне протистояння — з детективами Бюро економічної безпеки.

Фрагмент судової ухвали щодо надання БЕБ доступу до фінансових документів та рахунків у справі про ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах
Фрагмент судової ухвали щодо надання БЕБ доступу до фінансових документів та рахунків у справі про ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах

Те що обидві справи ("кримінальна" — 759/15918/24, про доступ слідчих до інформації, та вже завершена "адміністративна" — №320/4281/23) стосуються саме Геннадія Виходецва — досить просто встановити, проаналізувавши фабулу вищезазначених судових рішень. У "кримінальному" рішенні – його прізвище приховано під безликим ОСОБА_18, у "адміністративному" — ОСОБА_1. Зокрема, у текстах судових рішень фігурують абсолютно ідентичні суми податкового боргу, той самий номер трастової декларації, той самий номер податкового повідомлення-рішення тощо. А прізвище фігуранта чітко видно з публічного переліку справ, призначених до розгляду.

Прізвище Геннадія Виходцева у адміністративній справі та номер податкового повідомлення-рішення, який одночасно фігурує у кримінальному провадженні
Прізвище Геннадія Виходцева у адміністративній справі та номер податкового повідомлення-рішення, який одночасно фігурує у кримінальному провадженні

Гіпотетично особливу увагу детективів БЕБ до Виходцева могло привернути те, що ліквідована ним офшорна фірма Irine Ventures Limited, дохід від припинення діяльності якої він і вирішив не оподатковувати, раніше згадувалась, як учасник гучної справи "Дельта Банку". У кримінальному розслідуванні №12014100000000703 разом з іншою пов’язаною з Виходцевим компанією (F.G. Financing Limited) фірма фігурувала у ланцюжку по виводу з банку коштів і легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. У 2018 році було навіть накладено арешт на рахунки цих компаній, хоча згодом Печерський суд це рішення скасував.

Ще один цікавий момент підсвічено у рішенні про надання детективам доступу до рахунків Виходцева. Це ім’я директора його ліквідованої офшорної компанії — Ivor Omson.

У справі Геннадія Виходцева "засвітилося" прізвище людини Фірташа
У справі Геннадія Виходцева "засвітилося" прізвище людини Фірташа

Як писали ЗМІ, людина з таким самим ім’ям і сейшельським громадянством (а саме там спершу був прописаний офшор Виходцева) раніше фігурувала як співвласник і керівник низки компаній з групи підсанкційного Дмитра Фірташа. Окрім того, Ivor Omson також певний час був записаний власником забороненого нині 112-го телеканалу.

Також за даними аналітичної системи YouControl, наразі Ivor Omson значиться, як бенефіціар кіпрської компанії "Фокстрот Холдинг Оверсіз Лімітед", власника українського ТОВ "Консалт Інформ Груп", яке до 2016 року називалося ТОВ "Група компаній "Фокстрот". Геннадій Виходцев раніше був вказаний засновником та підписантом цієї компанії.

Людина Фірташа фігурує і в інших компаніях, пов'язаних з мережею "Фокстрот"
Людина Фірташа фігурує і в інших компаніях, пов'язаних з мережею "Фокстрот"
Людина Фірташа фігурує і в інших компаніях, пов'язаних з мережею "Фокстрот"
Людина Фірташа фігурує і в інших компаніях, пов'язаних з мережею "Фокстрот"

Вищезгадані обставини — це лише те, що лежить на поверхні. У той же час детективи БЕБ, схоже, мають й інші резони тиснути Геннадія Виходцева, використовуючи інструментарій кримінальних обвинувачень. І зовсім не факт, що бізнесмен, який свого часу переміг у суді податкову, так просто зможе відстояти своїх 655 млн грн у кримінальному звинуваченні. Адже, нагадаємо, державі дуже потрібні гроші на війну. І ті схеми уникнення виплати податків, на які закривали очі раніше, наразі можуть вже не спрацювати.

До речі, не лише власнику "Фокстрот" Геннадію Виходцеву можна закинути небажання платити податковий борг державі — його компанія також регулярно потрапляє у серйозні податкові скандали.

Так, у 2019 році фіскали нарахували цій торговельній мережі 645 мільйонів гривень додаткових податків. Як пояснила податкова, "Фокстрот" занижував базу оподаткування, включаючи у вартість товарів додаткові послуги, які не оподатковуються ПДВ, наприклад, страхування. Працювала схема по всій розгалуженій мережі рітейлера.

Як працювала схема "Фокстроту" по зменшенню податків за допомогою аудіокниг, скріншот з ТГ - Залізний Нардеп
Як працювала схема "Фокстроту" по зменшенню податків за допомогою аудіокниг, скріншот з ТГ - Залізний Нардеп

І навіть в часи великої війни "Фокстрот" не гребує використовувати у своїй діяльності схеми ухилення від податків. Одна з таких схем полягає у включенні до чеків під час роздрібного продажу техніки аудіокниг, чи електронних книжок начебто – у вигляді подарунку. Це дозволяє компанії Виходцева суттєво зменшувати податкову базу (адже ці товари не оподатковують). Загалом на цій схемі великі торговельні мережі, серед яких і "Фокстрот", лише минулого року "зекономили" (читай – вкрали у держави) понад 1,3 млрд грн податків.

Втім, подібні схеми процвітають не лише у "Фокстроті". "Телеграф" продовжить розслідування щодо схем ухилення від сплати податків. Йдеться і про податкові скрутки, і про завезення одних товарів під виглядом інших (дешевших), і так далі. Попереду ще багато цікавого. І держава з нашою допомогою може вбити одразу двох зайців — мінімізувати корупцію (бодай локально) та знайти гроші для воєнного бюджету воюючої країни. Не перемикайтесь.

Довідково.

Геннадій Виходцев є співзасновником бренду "Фокстрот" разом з Валерієм Маковецьким. До війни він посідав 82 місце у списку найбагатших людей України.

У 2019 році "Фокстрот" потрапив у поле зору податкової через значну недоплату – тоді компанії було донараховано 645 млн грн податків.

За даними аналітичної системи YouControl, у 2022 році (тобто саме тоді, коли податкова почала вимагати з Виходцева податковий борг як з фізичної особи) було ліквідовано у зв’язку з банкрутством ТОВ "Фокстрот" (ЄДРПОУ 25554745), де Виходцев до 2021 року мав частку у 25%.

Наразі, згідно з даними аналітичної системи YouControl, Геннадій Виходцев має частку в 25% у ТОВ "Фокстрот-Плюс" (ЄДРПОУ 30081094), та є бенефіціаром ще близько 40 інших компаній.

Згідно з даними на сайті групи компаній "Фокстрот", Геннадій Виходцев також є генеральним директором та головою ради засновників групи компаній "Фокстрот". У 2022 році Виходцева було нагороджено медаллю від головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного "За сприяння Збройним силам України".