Російська влада активно працює над створенням приводу для війни з Україною - Тарас Березовець

Читать на русском
Автор
749
Табір військ РФ біля кордонів України
Табір військ РФ біля кордонів України. Фото telegraf.com.ua

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістр міжнародних відносин (King’s College London 2004) Тарас Березовець

Тривожна ситуація складається довкола України. І біля кордонів, і на дипломатичному фронті.

Нагромадження російських військ у наших кордонів виглядає вже не як блеф, а як повноцінна загроза.

Це підтверджують висновки розвідок – і американської, і української.

Поки що виглядає так, що основний сценарій (але не єдиний) полягає в тому, щоб розпочати війну за грузинським варіантом. Іншими словами – або спровокувати українську сторону на ведення активних бойових дій та просування, наприклад, углиб ОРДЛО. Або сфальшувати дані: ніби українська сторона стріляла, провела якийсь теракт, що призвело до жертв серед громадян РФ.

Причому, необов’язково це буде на території Донбасу. Вже пішли заяви про можливі провокації у Криму. Про це, зокрема, нещодавно заявив Олександр Гребенкін — один із заступників секретаря Радбезу РФ.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров уже встиг звинуватити Україну в низці провокацій.

А також заявив, що президенти Росії Володимир Путін та США Джо Байден під час нового контакту, час і формат якого поки що обговорюються, торкнуться теми України.

Зрозуміло, що Лавров намагається представити ситуацію таким чином, ніби Україна є розмінною монетою у відносинах між Вашингтоном та Москвою. Давня мрія Кремля – домовитись із Білим домом про розмін України на якусь іншу проблему (Китай, Сирія), яка цікавить США.

Але подібний варіант сьогодні виглядає абсолютно нереалістичним. Байдену не дадуть цього зробити ні прихильники-демократи, ні опоненти з республіканської партії, ні Пентагон, ні американська розвідка.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.