Шольц, Макрон та Драгі проситимуть Зеленського не воювати за Крим - Віктор Бобиренко

Читать на русском
Автор
9959
Маріо Драгі, Олаф Шольц, Еммануель Макрон
Маріо Драгі, Олаф Шольц, Еммануель Макрон

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко ексклюзивно для "Телеграфа" пояснив, чого чекати від візиту лідерів найбільших країн Європи

Активно пішла інформація, що у червні (з датами поки що плутанина, але всі запевняють, що точно – у червні) канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі мають намір відвідати Україну.

Поки що це має вигляд візиту ввічливості. В Україні після початку широкомасштабного російського вторгнення та відносної стабілізації ситуації у Києві побували вже багато іноземних лідерів. А ось лідерів ЄС – Німеччини, Франції, Італії – не було.

Тож вони теж хочуть показати себе. Щоб і їм провели екскурсію у Бучі чи Гостомелі.

Це для них відмінний інформаційний привід, певна гра на публіку. Але це дуже добре для нас. Адже українська тема знову голосно пролунає у провідних країнах Євросоюзу – Німеччині, Франції, Італії. Для нас це надзвичайно важливо ще й тому, що інтерес до України почав падати. Це є об’єктивний факт.

Європейці живуть відпускним сезоном. А ми маємо можливість нагадати їм, що в Україні, у серці Європи, триває війна.

Наголошую, цей візит потрібен як самим Шольцу, Макрону та Драгі, так і нам. Якщо це буде ще й синхронний візит – троє одразу, як пишуть деякі ЗМІ, – це буде ще краще. Тому що посилить увагу і до візиту, і відповідно до України.

Приїхати європейські лідери, звичайно, мають не з порожніми руками. А з якимись "ніштячками". І для нас бронежилети та каски – це вже не "ніштячки". Нам потрібні самохідки, гаубиці, РСЗВ тощо. Тож Шольцу, Макрону та Драгі доведеться пообіцяти щось таке. І відповідати потім за свої слова.

Треба розуміти, що ці країни фактично роблять політику у Європі, є економічними локомотивами. І якщо наше МЗС правильно сфокусується, із вуст їхніх лідерів прозвучать заяви про необхідність надати Україні статусу кандидата в Євросоюз. А якщо вони зроблять відповідну заяву – ми точно цей статус отримаємо.

Щодо раніше озвучених у тій чи іншій манері заяв лідерів цих країн про необхідність "не принижувати росію", "зберегти путіну особу" тощо. Думаю, ця тема також обговорюватиметься. Швидше за все – кулуарно. На пресконференцію таке не винесуть.

Але поки що тема "зберегти особу" може обговорюватися лише у ракурсі виходу на позиції станом на 23 лютого 2022-го. На початок широкомасштабного російського вторгнення. Припускаю, що тріо європейських лідерів умовлятиме Зеленського не йти відвойовувати Крим. Але це зараз і не актуально. Щоб дістатися до Криму, нам треба ще відбити Мелітополь, Бердянськ, Херсон тощо. Що навряд чи можливо раніше за осінь. Але вже зараз, гадаю, Шольц, Макрон та Драгі закинуть вудку у стилі "давайте вважати українською перемогою повернення на позиції 23 лютого 2022 року". Або навіть можуть сказати, давайте південь Україні деокупується, а ось що захоплено на момент можливих переговорів росіянами на Донбасі – нехай уже їм і залишається.

Навряд чи ми одразу після зустрічі Зеленського з цим тріо дізнаємось, які саме пропозиції привозили до Києва лідери ЄС. Але прогнозую, що нас точно переконуватимуть не те що не мріяти станцювати на руїнах Кремля, а й не заходити до Криму.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.