Війна росії проти України: економічні висновки напередодні дев’ятого місяця вторгнення

Читать на русском
Автор
791
Наразі економіка України виживає за рахунок закордонної допомоги
Наразі економіка України виживає за рахунок закордонної допомоги. Фото izvestia.kiev.ua

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко спеціально для "Телеграфа":

У понеділок, 24 жовтня, ми вступимо у дев’ятий місяць із початку широкомасштабної російської агресії проти України.

Безперечно, від війни втратили і агресор, і жертва агресії. Але більше, звісно, Україна. Адже не ми криємо рф ракетами, а вона нас.

Як наслідок, падіння ВВП в Україні – 30%, тоді як у росії – близько 4%. Санкції, на жаль, не дають належного ефекту. Принаймні поки що. Тим більше, що росія навчилася їх обходити.

До того ж у нас інфляція під 30%.

Якщо ще кілька років триватиме війна, то навіть після її завершення знадобляться роки, а то й десятиліття на відновлення України. Розвал інфраструктури – це одне. Проблема буде ще й у функціонуванні економіки. Наприклад, люди звикли не сплачувати податки, а потім їх змусити робити це буде дуже складно.

Наразі економіка України виживає виключно за рахунок допомоги закордонних партнерів та тіньової економіки.

Переламати ситуацію можна лише перемігши ворога. І лише тоді можна відбудовувати економіку. Щось відбудовувати зараз – не має сенсу. Бо знову вдарять-рознесуть. Це спалювання грошей, пускання їх у вітер.

Проблема ще й у тому, що чоловіків у нас не випускають за кордон. Де вони могли б заробляти, спрямовуючи гроші в Україну. А в самій Україні надто низькі зарплати. Настільки, що деяка частина людей воліє не працювати. Часом виходить економічно логічніше (не витрачати час і гроші на дорогу) та безпечніше (загроза обстрілів) не їхати на офіційну роботу, а займатися якоюсь неофіційною шабашкою десь ближче до будинку. Дистанційно працювати можуть далеко не всі, тим більше зараз, коли йдуть постійні відключення електроенергії.