Чому Франція втрачає Африку, а росіяни там укріплюються - Михайло Макарук

Читать на русском
Автор
Ватажок нігерійських путчистів Мохамед Тумба
Ватажок нігерійських путчистів Мохамед Тумба. Фото Getty Images

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук пояснив "Телеграфу" причину демаршів колишніх колоній Парижа.

Ситуація в Нігері, де військові наприкінці липня захопили владу, змістивши демократично обраного прозахідного президента Мохаммеда Базума, демонструє сумну картину. Особливо для Франція, яка в Африці тримала Іноземний легіон і навіть у постколоніальні часи зберегла величезний вплив на цей континент. Зараз вона катастрофічно швидкими темпами здає позиції, зовсім послабшавши в стратегічному, дипломатичному, політичному та військовому плані.

Нагадаю, що ще у лютому 2021 року французів вигнали з Малі. Потім — із Гвінеї-Бісау. Фактично витиснули з Республіки Чад, низки інших африканських країн. Хто вигнав? росія! Тому що побачила слабкість Макрона і всієї паризької верхівки. А на слабкість росіяни завжди відповідають нахабством. І вони почали вибивати французів звідусіль, звідки тільки вийде.

За часів СРСР одна зі ставок робилася на Латинську Америку. Але ж вона далеко. Та й є там такі країни, які самі можуть Москві носа втерти. І росія зосередилася на збільшенні свого впливу в Африці. Тим більше, що ніхто їй там особливого спротиву не чинить. Так, там свою сферу інтересів застовпив Китай. Але росія на його поле особливо не заходить.

А інтересів багато.

По-перше, в ООН діє правило "одна країна — один голос". І росії важливо перетягнути африканські голоси на свій бік.

По-друге, провокування будь-яких криз (а в цьому росія — майстер) в Африці (особливо Південній та Центральній) призводить до міграційних криз, що обрушуються на Європу. Як це працює — Кремль чудово протестував на сирійському сценарії. Використання гібридних методів війни проти демократичного світу — у всій красі.

По-третє, в Африці можна заробити величезні гроші. Недарма так рвалися і рвуться туди вагнерівці. Надаючи послуги з охорони, інші найманські послуги, провертаючи операцію зі зброєю, можна отримати доступ до вугільних та уранових шахт, до видобутку дорогоцінних металів. Так було, наприклад, з Центральноафриканською Республікою, яка теж досить довго була "вотчиною" Франції. Вагнерівці протоптали цю дорогу. І тепер змітають (самі чи руками підкупленої місцевої воєнщини) одне демократичне керівництво за іншим.

А французи, які намагалися показати, що вони великі геополітичні гравці, по суті? проявили себе в ситуації зі втратою впливу в Африці як імпотенти. Покірно відповзаючи з однієї країни за іншою. Зіграла свою роль і беззуба політика Франції щодо російсько-української війни — зі спробою вгамувати агресора за рахунок українських територій. І росія перестала соромитися. У тій же Африці.

Я не здивуюсь, якщо росіяни попруть французів ще й з Кот-д’Івуару, де розташована офіційна база Іноземного легіону — військової гордості Франції.

У Сенегалі вже натякають — а чи не пішли б ви, товариші французи, звідси. А Сенегал — це не лише символ колишньої колоніальної могутності Франції, а й колосальні порти, украй важливі для функціонування військово-морського флоту та торгівлі.

Нині у Нігері французи втратили як вплив, а й уранові руди, необхідні атомних електростанцій, і навіть для атомних підводних човнів. Впевнений, що в Австралії зараз радіють, що восени 2021-го розірвали контракт із Францією на постачання субмарин, уклавши новий зі США.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.