"Податок на город" пом’якшили, але не скасували — кому і за що доведеться платити

Читать на русском
Автор
1696
Українцям хочуть запровадити ще один податок
Українцям хочуть запровадити ще один податок. Фото Телеграф

Українці, які володіють більш ніж 0,5 га землі, сплачуватимуть податки, але є одна умова

Влада, як і раніше, намагається змусити всіх українців платити податки, розробляючи для цього схеми контролю за доходами громадян. Одним із механізмів зростання податків для населення має стати законопроєкт №5600, який спочатку розглядався як «антіолігархічний».

Закон проти олігархів, а б’є по українцях

Насправді ж документ, ухвалений у першому читанні ще влітку, торкнувся інтересів багатьох пересічних українців, що спонукало його авторів дещо переробити текст до другого читання. Однак насправді деякі спірні моменти в ньому залишилися.

Одним із таких став так званий податок на город — податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) у 18% та військовий збір у 1,5% доходів українців, які мають земельну ділянку площею понад 0,5 га. Таких в Україні налічується понад 2 мільйони людей — переважно це ті, хто обробляє виділений йому при ліквідації земельний пай самостійно.

До появи цієї норми у законопроєкті №5600, сплачувати податки власники землі мали з ділянки, яка перевищувала 2 гектари.

Понад 72 тисяч на городі краще не заробляти

До другого читання автори законопроєкту дещо пом’якшили норми документа і тепер податок у 19,5% мають сплачувати не всі власники понад 0,5 га, а лише ті, хто заробив на продукції з неї понад 12 мінімальних зарплат. Простіше кажучи, якщо з продажу продукції зі своєї землі у 2020 році ви заробили не більше 72 тисяч гривень (12 мінімальних заробітних плат у 2020 році), платити податок на город ви не зобов’язані.

Як планується здійснювати контроль за доходами власників землі, автори законопроєкту №5600 у тексті документа не уточнюють.

«Антиолігархічний» закон хотіли розглянути ще 18 листопада, проте розгляд було перенесено. Найімовірніше через «токсичність» законопроєкту для його ухвалення у другому читанні просто не вистачає голосів.