Купувати долар чи продавати: що буде з курсом валют на тлі загрози великої війни з Росією

Читати російською
Автор

На ринку продовжується легка паніка, але експерти нагадують, що сім років тому наш валютний ринок переживав ще більш стресові часи

У будь-якій незрозумілій ситуації українці звикли купувати долари, але нинішня атмосфера на валютному ринку змушує засумніватися у безперечній правильності цього вибору. Економісти буквально в один голос говорять про те, що економічних причин для зростання курсу немає і до сьогоднішнього хаосу валютний ринок призвела суто політика.

Але погодьтеся: від такого пояснення спостерігати за табличками в обмінках анітрохи не легше.

Чи варто сьогодні купувати долари чи краще зачекати? А можливо, їх уже варто почати продавати? Про це "Телеграф" поговорив з економістами.

Що відбувається

Тиждень не задався для гривні від початку. У понеділок долар на міжбанку зі стартових 28,29/28,31 надвечір злетів на 29 копійок. Євро не залишився осторонь та додав 25 копійок.

Вівторок не приніс національній валюті полегшення — девальвація гривні продовжилася. В результаті офіційний курс Нацбанку на 26 січня становив 28,67 грн за долар та 32,30 грн за євро.

Українці, дивлячись на цифри, що швидко змінюються в обмінниках, нервують, а експерти пояснюють: у всьому винна геополітична напруга у відносинах між Україною і РФ, а також між РФ і Заходом, на яку валютний ринок цілком очікувано реагує зростанням котирувань. Продажі Нацбанком доларів рятують мало – гривня продовжує слабшати на очах, і загасити цю "курсову пожежу" поки не виходить. При цьому нерезиденти, як і раніше, виходять з ОВДП, що додає національній валюті "головного болю".

Заспокоїтись поки не виходить

Вітчизняні економісти одностайні: економічних причин такого падіння гривні немає. Обвал національної валюти спровокували суто політичні фактори, і, до речі, аналогічна ситуація спостерігається й у РФ: рубль цього тижня також переживає не найкращі часи.

"Основна причина падіння української валюти полягає у відпливі капіталу нерезидентів та інвесторів на тлі побоювань через можливе вторгнення РФ", — говорить голова аналітичного департаменту Forex Club Андрій Шевчишин.

А президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко додає: треба було менше лякати людей тим, що Росія нападе. Неважко було припустити, що остаточно злякавшись, усі почнуть шукати хоча б примарну стабільність у доларі – і населення, і банки, і бізнес.

Привести українців, а заразом і валютний ринок у "почуття" в понеділок спробував прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомивши, що жодних загроз українській економіці, крім дезінформації, немає. Але це не допомогло, тим більше, що нашій людині чудово відомо: як тільки в уряді закликають заспокоїтися, саме час починати нервувати та навіть потихеньку панікувати.

Купувати чи продавати?

Вже багато років долар за будь-яких неприємних обставин є для українців серйозним "заспокійливим", що гріє душу та гаманець. Так було б і цього разу, якби не різкий стрибок. Купувати "зелений" по 29 грн багато українців все ж таки не готові. З іншого боку, є велика ймовірність, що курс піде за 30 і тоді доведеться шкодувати, що не купили по 29.

Тож чи варто купувати долари за нинішнім курсом? Думки економістів розділилися.

Так, фінансист Сергій Фурса вважає, що найкраще, що можна зробити в нинішній ситуації – це, по можливості, нічого не робити: не купувати валюту і не продавати її.

"Зараз, коли можна очікувати будь-яких рухів та висот, йдуть емоційні та ірраціональні покупки, – каже Андрій Шевчишин. – Поки не настане розрядка або не надійдуть позитивні новини про деескалацію, ринок прагне вгору. Водночас урегулювання кризи поверне котирування до ринкових рівнів. Тому, покупку можна вважати обґрунтованою лише якщо є очікування військових дій".

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер у розмові з "Телеграфом" зазначив, що з самого початку було очевидним: зміцнення гривні та інших валют країн, що розвиваються, буде тимчасовим. Ніхто й не очікував, що ФРС та ЄЦБ будуть нескінченно друкувати величезну кількість грошей та вливати їх у систему. Експерт пропонує згадати, що трапилося у 2020 році: тоді в США різко знизили відсоткову ставку і почали активно купувати на ринку буквально все поспіль.

"У 2022 році ситуація зміниться: доступ до доларового фондування ускладнюватиметься, а прибутковість трежеріс (боргові зобов’язання уряду США – Авт.) зростатиме на тлі посилення політики ФРС, яка, як очікується, підвищить ставку в 6-8 разів у поточному році, — зазначив Родлер. — Якщо говорити простіше, то купувати ризиковані інструменти в гривні в умовах, коли залучати під цю справу капітал стане складніше, та ще й найнадійніші папери у світі (доларові) приносять непогану прибутковість практично ніхто не буде. Давати гроші в борг державі продовжать, головним чином, банки: вони радо заробляють на різниці ставок ОВДП, під яку залучають капітал".

Подібна ситуація загрожує тим, що курс зростатиме і далі, робить висновок експерт. Найближчим часом курсові цифри цілком можуть перевищити позначку 29 грн за долар, а до кінця року ризикують піти до 30,6 грн за долар. Тому, резюмував Сергій Родлер, купівля долара все ще має сенс, але робити це варто все ж таки після деяких відкатів від нових рекордів, а не безпосередньо на піках.

Протилежну пораду дав читачам "Телеграфа" Олександр Охріменко. Згідно з його прогнозами, вже навесні відбудеться ревальвація і курс становитиме близько 27 грн, а влітку – 26 грн за долар. Тому, впевнений експерт, валюту сьогодні треба не купувати, а продавати.

"Потрібно вміти працювати на паніці", — резюмував Охріменко.

Все пізнається в порівнянні…

Економіст Андрій Мартинюк нагадує: 7 років тому наш валютний ринок переживав ще більш стресові часи. А, як відомо, все пізнається порівняно. І якщо згадувати початок 2015-го, стає очевидним: сьогодні ми переживаємо не паніку і навіть не ажіотаж, а, швидше, психологічний пресинг.

Попри те, що цей пресинг зберігається, як зберігається і ймовірність подальшого ослаблення гривні, експерт все ж таки не радить скуповувати зараз валюту за відверто завищеним курсом. Найкраще, що можна зробити в поточних умовах – це не метушитися та спробувати зберігати спокій. Щойно ситуація на кордонах із РФ стабілізується і напруга почне падати, курс відкотиться назад.

Загалом економіст вважає, що гарною порадою сьогодні є — діяти відповідно до конкретних обставин. Тобто, наприклад, якщо ви планували велику покупку — скажімо, холодильника або пральної машини, а тепер думаєте, продавати накопичені долари для цих цілей, або почекати до кращих часів, можна цілком продати валюту. Курс зараз для продажу хороший, а ціни в магазинах вирости поки що не встигли, тож у будь-якому випадку ця угода виявиться вигідною.

З іншого боку, якщо у вас є зайві гривні, ви сильно нервуєте від того, що курс слабшає і відчуваєте, що з доларом вам буде спокійніше, можна купити трохи валюти та заспокоїтися.