Купувати долар чи продавати: що буде з курсом валют на тлі загрози великої війни з Росією

Читать на русском
Автор
17121
Долар можна купувати як мінімум, щоб знизити стрес
Долар можна купувати як мінімум, щоб знизити стрес. Фото parade.com

На ринку продовжується легка паніка, але експерти нагадують, що сім років тому наш валютний ринок переживав ще більш стресові часи

У будь-якій незрозумілій ситуації українці звикли купувати долари, але нинішня атмосфера на валютному ринку змушує засумніватися у безперечній правильності цього вибору. Економісти буквально в один голос говорять про те, що економічних причин для зростання курсу немає і до сьогоднішнього хаосу валютний ринок призвела суто політика.

Але погодьтеся: від такого пояснення спостерігати за табличками в обмінках анітрохи не легше.

Чи варто сьогодні купувати долари чи краще зачекати? А можливо, їх уже варто почати продавати? Про це "Телеграф" поговорив з економістами.

Що відбувається

Тиждень не задався для гривні від початку. У понеділок долар на міжбанку зі стартових 28,29/28,31 надвечір злетів на 29 копійок. Євро не залишився осторонь та додав 25 копійок.

Вівторок не приніс національній валюті полегшення — девальвація гривні продовжилася. В результаті офіційний курс Нацбанку на 26 січня становив 28,67 грн за долар та 32,30 грн за євро.

Українці, дивлячись на цифри, що швидко змінюються в обмінниках, нервують, а експерти пояснюють: у всьому винна геополітична напруга у відносинах між Україною і РФ, а також між РФ і Заходом, на яку валютний ринок цілком очікувано реагує зростанням котирувань. Продажі Нацбанком доларів рятують мало – гривня продовжує слабшати на очах, і загасити цю "курсову пожежу" поки не виходить. При цьому нерезиденти, як і раніше, виходять з ОВДП, що додає національній валюті "головного болю".

Заспокоїтись поки не виходить

Вітчизняні економісти одностайні: економічних причин такого падіння гривні немає. Обвал національної валюти спровокували суто політичні фактори, і, до речі, аналогічна ситуація спостерігається й у РФ: рубль цього тижня також переживає не найкращі часи.

"Основна причина падіння української валюти полягає у відпливі капіталу нерезидентів та інвесторів на тлі побоювань через можливе вторгнення РФ", — говорить голова аналітичного департаменту Forex Club Андрій Шевчишин.

А президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко додає: треба було менше лякати людей тим, що Росія нападе. Неважко було припустити, що остаточно злякавшись, усі почнуть шукати хоча б примарну стабільність у доларі – і населення, і банки, і бізнес.

Привести українців, а заразом і валютний ринок у "почуття" в понеділок спробував прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомивши, що жодних загроз українській економіці, крім дезінформації, немає. Але це не допомогло, тим більше, що нашій людині чудово відомо: як тільки в уряді закликають заспокоїтися, саме час починати нервувати та навіть потихеньку панікувати.

Купувати чи продавати?

Вже багато років долар за будь-яких неприємних обставин є для українців серйозним "заспокійливим", що гріє душу та гаманець. Так було б і цього разу, якби не різкий стрибок. Купувати "зелений" по 29 грн багато українців все ж таки не готові. З іншого боку, є велика ймовірність, що курс піде за 30 і тоді доведеться шкодувати, що не купили по 29.

Тож чи варто купувати долари за нинішнім курсом? Думки економістів розділилися.

Так, фінансист Сергій Фурса вважає, що найкраще, що можна зробити в нинішній ситуації – це, по можливості, нічого не робити: не купувати валюту і не продавати її.

"Зараз, коли можна очікувати будь-яких рухів та висот, йдуть емоційні та ірраціональні покупки, – каже Андрій Шевчишин. – Поки не настане розрядка або не надійдуть позитивні новини про деескалацію, ринок прагне вгору. Водночас урегулювання кризи поверне котирування до ринкових рівнів. Тому, покупку можна вважати обґрунтованою лише якщо є очікування військових дій".

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер у розмові з "Телеграфом" зазначив, що з самого початку було очевидним: зміцнення гривні та інших валют країн, що розвиваються, буде тимчасовим. Ніхто й не очікував, що ФРС та ЄЦБ будуть нескінченно друкувати величезну кількість грошей та вливати їх у систему. Експерт пропонує згадати, що трапилося у 2020 році: тоді в США різко знизили відсоткову ставку і почали активно купувати на ринку буквально все поспіль.

"У 2022 році ситуація зміниться: доступ до доларового фондування ускладнюватиметься, а прибутковість трежеріс (боргові зобов’язання уряду США – Авт.) зростатиме на тлі посилення політики ФРС, яка, як очікується, підвищить ставку в 6-8 разів у поточному році, — зазначив Родлер. — Якщо говорити простіше, то купувати ризиковані інструменти в гривні в умовах, коли залучати під цю справу капітал стане складніше, та ще й найнадійніші папери у світі (доларові) приносять непогану прибутковість практично ніхто не буде. Давати гроші в борг державі продовжать, головним чином, банки: вони радо заробляють на різниці ставок ОВДП, під яку залучають капітал".

Подібна ситуація загрожує тим, що курс зростатиме і далі, робить висновок експерт. Найближчим часом курсові цифри цілком можуть перевищити позначку 29 грн за долар, а до кінця року ризикують піти до 30,6 грн за долар. Тому, резюмував Сергій Родлер, купівля долара все ще має сенс, але робити це варто все ж таки після деяких відкатів від нових рекордів, а не безпосередньо на піках.

Протилежну пораду дав читачам "Телеграфа" Олександр Охріменко. Згідно з його прогнозами, вже навесні відбудеться ревальвація і курс становитиме близько 27 грн, а влітку – 26 грн за долар. Тому, впевнений експерт, валюту сьогодні треба не купувати, а продавати.

"Потрібно вміти працювати на паніці", — резюмував Охріменко.

Все пізнається в порівнянні…

Економіст Андрій Мартинюк нагадує: 7 років тому наш валютний ринок переживав ще більш стресові часи. А, як відомо, все пізнається порівняно. І якщо згадувати початок 2015-го, стає очевидним: сьогодні ми переживаємо не паніку і навіть не ажіотаж, а, швидше, психологічний пресинг.

Попри те, що цей пресинг зберігається, як зберігається і ймовірність подальшого ослаблення гривні, експерт все ж таки не радить скуповувати зараз валюту за відверто завищеним курсом. Найкраще, що можна зробити в поточних умовах – це не метушитися та спробувати зберігати спокій. Щойно ситуація на кордонах із РФ стабілізується і напруга почне падати, курс відкотиться назад.

Загалом економіст вважає, що гарною порадою сьогодні є — діяти відповідно до конкретних обставин. Тобто, наприклад, якщо ви планували велику покупку — скажімо, холодильника або пральної машини, а тепер думаєте, продавати накопичені долари для цих цілей, або почекати до кращих часів, можна цілком продати валюту. Курс зараз для продажу хороший, а ціни в магазинах вирости поки що не встигли, тож у будь-якому випадку ця угода виявиться вигідною.

З іншого боку, якщо у вас є зайві гривні, ви сильно нервуєте від того, що курс слабшає і відчуваєте, що з доларом вам буде спокійніше, можна купити трохи валюти та заспокоїтися.