Працюючим пенсіонерам в Україні піднімуть пенсії: коли збільшаться виплати

Читать на русском
Автор
22594
Підвищені виплати прийдуть лише влітку
Підвищені виплати прийдуть лише влітку. Фото telegraf.com.ua

Затримка отримання фінансування пов’язана із податковою звітністю

Березнева індексація пенсій торкнулася близько 10 мільйонів українських пенсіонерів, проте працююча частина цієї верстви населення залишилася ні з чим. За документами перерахунок пенсій для них відбувся у квітні, проте фактично гроші можна буде отримати лише у другому місяці літа.

Чому все так, розповідає "Телеграф", посилаючись на "ТСН".

Актуальні та свіжі новини — читай наш Telegram

На підвищені виплати зараз претендує близько 3 млн українців, які працюють, маючи статус пенсіонера. Затримки з нарахуванням проіндексованих пенсій пов’язані з тим, що роботодавці мають подавати податкову звітність. Поки її немає, розібратися, хто з пенсіонерів працював та яку зарплату отримував, нереально. Однак, як тільки потрібні дані отримають Пенсійний фонд і податкова служба, почнеться реальний перерахунок виплат.

Як нараховуватимуться такі пенсії?

  • Пенсіонери, які працюють, мають право на один перерахунок виплат у два роки. Якщо пенсіонери вже пропрацювали два роки після отримання пенсійного посвідчення або минуло стільки часу після попереднього перерахунку — можна звертатися за новим.
  • Індексація пенсій стосується всіх пенсіонерів, які мають додаткову зайнятість.
  • Проте перерахунок відбудеться лише для тих, хто отримує зарплату вищу за ту, з якою йшли на пенсію. Якщо ж нинішня заробітна плата нижча за попередню, сенсу в перерахунку немає — пенсія лише знизиться.
  • Отримання, як зазначено вище, стане можливим лише у липні. При цьому пенсіонери отримають доплати одразу за чотири місяці – з моменту, як офіційно було оголошено про індексацію.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, скільки ще перерахунків пенсій для всіх пенсіонерів в Україні слід чекати до кінця 2022 року. Спойлер – останній буде у грудні.

Також ми писали про те, хто і чому отримає доплати до пенсії у червні.