Чи подешевшає долар після підвищення облікової ставки НБУ? Прогнози експертів

Читать на русском
Автор
6117
Долару пророкують зниження
Долару пророкують зниження. Фото Відкриті джерела

Для зростання курсу долара експерти передумов не бачать, а от падіння - навпаки

Після хвилеподібного стрибка курсу долара у другій половині травня до майже 38 гривень, заокеанська валюта на початок червня значно схудла, тепер за 1 долар дають від 35,5 до 35,85 грн.

На думку експертів, якихось особливих економічних передумов для зростання курсу долара сьогодні немає. Так, як пише економіст, екс-міністр економіки України Богдан Данилишин, у квітні платіжний баланс склав 1,1 млрд дол профіцит, тобто у зовнішній торгівлі наша країна вивезла товарів більше, ніж ввезла.

Пояснює це експерт різким падінням імпорту та надходженням близько 1 мільярда доларів за квітень від заробітчан, а також різким скороченням виплат доходів іноземцям, які не обмінюють отриману ними гривню у долари, створюючи додатковий попит.

На думку економічного експерта Тараса Козака на курс долара у бік його зниження на користь гривні, може зіграти зростання облікової ставки НБУ в 25%, рішення, про що було прийнято 2 червня.

Економіст вважає, що зростання облікової ставки зробить для українців вигіднішими банківські депозити, за які можна отримати до 20%, а для банків – купівлю державних цінних паперів під 20-25%. Це, у свою чергу, знизить наявність гривні на ринку, а також знизить попит на долар.

Щоправда у своїх оцінках експерт обережний і вважає, що за цих умов курс долара до гривні як мінімум падатиме не так сильно, як раніше, а як максимум – гривня навіть трохи зміцниться.

На думку ж фінансового аналітика Віталія Шапрана курс долара може впасти до позначки 33 грн, якщо не буде негативних новин від закордонних партнерів і з фронту.