Акциз на пальне: чи буде зростання цін – експерт дав чітку відповідь

Читать на русском
Автор
736
Подорожчання палива не буде, заспокоює експерт
Подорожчання палива не буде, заспокоює експерт. Фото Відкриті джерела

Сергій Куюн пояснив, чи зростуть ціни на пальне із поверненням акцизу

У неділю, 14 серпня, на сайті Верховної Ради України з’явився законопроект №7668, ініційований Кабінетом Міністра України, яким пропонується повернути акцизи на паливо, скасовані у березні. Проте, вважає директор консалтингової компанії "Група А-5" Сергій Куюн, це не призведе до зростання цін на паливо.

За словами експерта, пропонована ставка акцизу в 100 євро за 1000 літрів або 4 гривні за літр означатиме, що:

  • бюджет може розраховувати на 3,39 млрд грн на місяць (3,6 млрд грн з ПДВ), а не 2 млрд., які нарахував Мінінфраструктури;
  • подорожчання бензину та дизпалива не буде, оскільки світові ціни останнім часом відчутно просіли, що створює потенціал для зниження цін в Україні на 3-4 грн за літр. Акциз перекриє це зниження, внаслідок чого ціни стабілізуються біля поточних позначок: бензин А-95 – 50-52 грн/л, дизпаливо – 51-53 грн/л.
  • стабілізується на поточних значеннях і ціна зрідженого газу (27-28 грн/л), а цінова пропорція газ-бензин складатиме близько 60%, тобто ефективність використання автогазу повністю зберігається. При цьому бюджетні надходження від скрапленого газу перевищать надходження від бензину.

"Тому пропоную відставити паніку і зраду. Ніхто не хоче податків — ні ринок, ні споживач. Але воюючій державі потрібні гроші. Запропонований варіант дуже лайтовий, я думав, буде екстремальнішим", — заявляє експерт.

Водночас, на думку народного депутата України Ярослава Железняка, запровадження акцизу призведе до зростання цін на пальне на 4-5 гривень за літр.