Нардепи майже повернули акциз на пальне – експерти розповіли, що чекає на українців

Читать на русском
Автор
4890
Повернення акцизів викличе зростання цін на все
Повернення акцизів викличе зростання цін на все. Фото Відкриті джерела

Подорожчає все, що перевозять автотранспортом, правда не набагато

У понеділок, 29 серпня, комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ухвалити законопроект, який би повертав акциз за паливо.

А вже 30 серпня Верховна Рада ухвалила його у першому читанні 236 голосами "за". Цей документ вже намагалися ухвалити 17 серпня, але тоді він двічі не знайшов підтримки у нардепів.

Думка експертів про те, як повернення акцизів на пальне вплине на вартість бензину, розділилося.

Так, директор консалтингової фірми "Група А-95" Сергій Куюн заявив "Телеграфу", що повернення акцизів ніяк не вплине на внутрішню ціну палива в Україні, яка більше залежить від світових цін на нафту та нафтопродукти.

Народний депутат Ярослав Железняк прогнозує зростання цін на дизель і бензин приблизно на 4-5 гривень за літр після повернення акцизів, і тому голосував "проти" законопроекту.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пєндзін прогнозує, що зростання цін на паливо становитиме 3-4 гривні за літр, але це далеко не все.

"Будь-який товар, у вартість якого входить його доставка, автоматично подорожчає приблизно на 1-1,5%", — наголосив "Телеграфу" Пензін.

Паралельно на паливному ринку України складається загадкова ситуація, за якої зростають оптові ціни на дизельне паливо і падають – на бензин.